Οι τεχνικές των απατεώνων στην παραγωγή πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ είναι όλο και πιο προηγμένες. Κυρίως, χρησιμοποιούνται για χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ και όλοι, λίγο πολύ, έχουμε υπάρξει θύματα. Ωστόσο, τα τραπεζογραμμάτια είναι ακόμα αδύνατο να παραποιηθούν εντελώς,
Εάν η κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων είναι πλέον πολύ ελεγχόμενη, τα πλαστά τραπεζογραμμάτια δεν έχουν εξαφανιστεί. Απεναντίας, βρισκόμαστε μακριά από το σημείο αυτό. Σε αντίθεση με την προκατειλημμένη ιδέα, οι πλαστές ονομαστικές αξίες δεν είναι οι πιο δημοφιλείς για τους παραχαράκτες, καθώς τα χαρτονομίσματα των είκοσι και των 50 ευρώ αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα των πλαστών χαρτονομισμάτων.
Για την υποστήριξη των καταναλωτών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνιστά την εφαρμογή μιας απλής μεθόδου αναγνώρισης: τη μέθοδο Touch, Look, Tilt. Πρώτον, το άγγιγμα του τραπεζογραμματίου πρέπει να επιτρέπει την αναγνώριση της ιδιαίτερης υφής του χαρτιού των τραπεζογραμματίων. Πρέπει να είναι σφιχτό και ελαφρώς σκληρό στο χειρισμό και να έχει μικρά ανάγλυφα σε πολλά σημεία: στο επίπεδο των αριθμών, των σχεδίων και σε πολλές γραμμές στο πίσω μέρος. Κοιτάζοντας προσεκτικά το τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε ιδιαίτερα πράγματα: την παρουσία ενός υδατογραφήματος ασφαλείας ορατό μόνο με διαφάνεια στο φως, την αξία των τραπεζογραμματίων των οποίων οι αριθμοί πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ εμπρός και πίσω με διαφάνεια και επίσης την παρουσία ενός λεπτού νήματος ασφαλείας γλίστρησε ανάμεσα στις δύο πλευρές του χαρτονομίσματος. Ακόμη, αν γείρετε ένα γνήσιο τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να δείτε μια εικόνα ολογράμματος στην επιφάνεια του χαρτονομίσματος (στην πλαϊνή ζώνη στις ονομαστικές αξίες των πέντε, δέκα και είκοσι ευρώ και την ασημένια κουκκίδα στις υψηλότερες ονομαστικές αξίες ).
Εάν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες για τη γνησιότητα του χαρτονομίσματος σας, υπάρχουν πολλά τεχνολογικά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να το αποδείξετε.
Για ιδιώτες, μπορούμε να σκεφθούμε, για παράδειγμα, το στυλό ανιχνευτή, το οποίο αποτελεί μια πολύ προσιτή λύση που κοστίζει περίπου πέντε ευρώ. Περιέχει ένα πτητικό μελάνι, που παραμένει διαφανές και ξεθωριάζει σε ένα γνήσιο τραπεζογραμμάτιο και το οποίο λερώνει εάν εφαρμοστεί σε ένα πλαστό τραπεζογραμμάτιο. Οι πλαστές ανιχνευτές με λάμπες υπεριώδους ή υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορούν, επίσης, για περίπου τριάντα ευρώ, να εντοπίσουν μη φυσιολογικά στοιχεία σε πλαστά τραπεζογραμμάτια. Τέλος, υπάρχουν αυτόματοι ανιχνευτές εκατό ευρώ, ικανοί να αναλύσουν όλα τα σημεία γνησιότητας του χαρτονομίσματος.