Κόσμος

Ουκρανία: Οι κίνδυνοι αυξάνονται καθημερινά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Οι κίνδυνοι γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, όπου η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται εδώ και μια και πλέον εβδομάδα βομβαρδισμών

Οι κίνδυνοι γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, όπου η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται εδώ και μια και πλέον εβδομάδα βομβαρδισμών, “αυξάνονται κάθε μέρα”, δήλωσε ο δήμαρχος της Ενεργκοντάρ, της πόλης όπου βρίσκεται ο σταθμός.

“Οι κίνδυνοι αυξάνονται κάθε μέρα”, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Ντμίτρο Ορλόφ, προσθέτοντας ότι τα πυρά στον σταθμό έγιναν καθημερινά και καταγγέλλοντας την “ξεκάθαρη πυρηνική τρομοκρατία” της Ρωσίας, που “μπορεί να τελειώσει απρόβλεπτα ανά πάσα στιγμή”.

Πυρά όλμων δέχεται το πυρηνικό εργοστάσιο κάθε μέρα και νύχτα από τα κατεχόμενα χωριά”, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι “η κατάσταση είναι σοβαρή και το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει διαδικασία αποκλιμάκωσης”.

Το Ενεργκοντάρ, όπως και ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, έχει καταληφθεί από τις αρχές Μαρτίου από τα ρωσικά στρατεύματα. Πιστός στο Κίεβο, ο Ντμίτρο Ορλόφ βρήκε καταφύγιο στη Ζαπορίζια, τη μεγάλη πόλη της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πόλη Ενεργκοντάρ άρχισε να βομβαρδίζεται τις τελευταίες 24 ώρες, “κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν” και σήμερα σκοτώθηκε ένας 45χρονος άμαχος.

Γερμανία: Πάνω από 300.000 άνεργοι λόγω ενεργειακής κρίσης

Η κρίση στον ζωτικής σημασίας τομέα της ενέργειας συμπαρασύρει και την εργασία, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, υπό την εποπτεία του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW).

Συγκεκριμένα, με βάση την έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, η ανεργία πρόκειται να καλπάσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Αιτία για αυτή την έκρηξη ανεργίας, που αναμένεται, είναι ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο ιδιαίτερα υψηλός δείκτης ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Μόσχα.

Έτσι, η ισχυρότερη οικονομία ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου και ο ισχυρότερος πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει με το φάντασμα μιας διογκούμενης ανεργίας, η οποία προβλέπεται να φθάσει τους 337.000 ανθρώπους έως το τέλος του έτους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου

Μελετών (IW) του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, «ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, η καθημερινή ζωή γίνεται όλο και πιο ακριβή για πολλούς Γερμανούς. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν και πάλι τον Ιούλιο κατά περισσότερο από 35%, οι τιμές των τροφίμων κατά σχεδόν 15% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Χάρη στα κυβερνητικά μέτρα, όπως το εισιτήριο των 9 ευρώ, ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε στο 7,5%, αλλά αυτά έχουν μόνο προσωρινό αποτέλεσμα και μια συνέχιση θα είχε το τίμημά της».