Κόσμος

Charlie Hebdo: «Σεβασμός στον Σαλμάν Ρουσντί»

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού δημοσιεύει, στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, άρθρο, με το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στην επίθεση αυτή εναντίου του Βρετανού συγγραφές και το οποίο τιτλοφορείται «Σεβασμός στον Σαλμάν Ρουσντί».

Σαφή θέση υπέρ του Σαλμάν Ρουσντί, που έπεσε θύμα δημόσιας δολοφονικής επίθεσης από ακραίο ισλαμιστή στη Νέα Υόρκη, παίρνει το διάσημο γαλλικό, σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo, στόχος της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης του 2015.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού δημοσιεύει, στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, άρθρο, με το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στην επίθεση αυτή εναντίου του Βρετανού συγγραφές και το οποίο τιτλοφορείται «Σεβασμός στον Σαλμάν Ρουσντί».

Στο άρθρο, ο αρχισυντάκτης υποστηρίζει ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί μία φετφά», δηλαδή μια διαταγή δολοφονίας, όπως αυτή που εκδόθηκε από το καθεστώς του Ιράν το 1989 εναντίον του συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων».

Ο δημοσιογράφος αναρωτιέται με σατυρικό ύφος  αν ο Ρουσντί ήταν «επαναστατημένος για την υπερθέρμανση του πλανήτη, για την πτώση της αγοραστικής δύναμης ή για την απαγόρευση του ποτίσματος των γλαστρών λόγω του καύσωνα;».

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη, πρέπει να απορριφθεί η ιδέα ότι το βιβλίο του Ρούσντι προκάλεσε και ήταν εξοργιστικό για τους ισλαμιστές, διότι «η φετφά κατά του Σαλμάν Ρούσντι ήταν ακόμη πιο εξοργιστική, επειδή αυτό που είχε γράψει στο βιβλίο του, Οι Σατανικοί Στίχοι, δεν ήταν απολύτως ασεβές σε σχέση με το Ισλάμ. Συλλογισμός μιας πολύ μεγάλης διαστροφής γιατί προκαλεί ότι, αντίθετα, ασεβείς παρατηρήσεις προς το Ισλάμ θα δικαιολογούσαν μια φετφά και μια τιμωρία, ακόμη και αν ήταν θανατηφόρα».

Μάλιστα, ο συντάκτης του κειμένου ισχυρίζεται πως «τίποτα, απολύτως τίποτα δεν δικαιολογεί μια φετφά, μια θανατική ποινή, κανενός για τίποτα. Με ποιο δικαίωμα τα άτομα, για τα οποία κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει ότι είναι θρησκευόμενοι, υπερισχύουν του δικαιώματος να λένε ότι κάποιος πρέπει να πεθάνει;».

«Θα πρέπει να σταματήσουμε να σεβόμαστε τη λέξη «σεβασμός» όταν χρησιμοποιείται κακώς και χρησιμοποιείται για να εκφοβίσει και να δικαιολογήσει την εκτέλεση στο όνομα του Θεού. Η λέξη «σεβασμός» έχει γίνει ένα όπλο που χρησιμοποιείται για να απειλήσει, ακόμη και να σκοτώσει. Αυτός είναι ο λόγος που η λέξη «σεβασμός» κραδαίνει συστηματικά από τις θρησκείες. Τα δόγματά τους επιβεβαιώνουν παράλογα πράγματα που μπορούν να επιβληθούν μόνο με υποταγή ή εκφοβισμό. Όταν εμπνέεις σεβασμό, δεν χρειάζεται να εκδίδεις φετφά για να είσαι αξιόπιστος. Ο σεβασμός δεν οφείλεται, κερδίζεται».

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2015, μια μικρή ομάδα ενόπλων Ισλαμιστών είχε επιτεθεί στα γραφεία του περιοδικού, στο Παρίσι. Ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης ήταν δώδεκα νεκροί και επτά τραυματίες. Ο τότε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είχε χαρακτηρίσει την επίθεση «τρομοκρατική», σε αντίθεση προς το ισλαμικό κράτος που έκανε λόγο για «ήρωες».