Όσο η ενεργειακή κρίση φουντώνει, τόσο θα αυξάνονται οι μάχες για εναλλακτικούς τρόπους για παραγωγή ενέργειας, όπου ένα από αυτούς είναι και η “πράσινη” ενέργεια, δηλαδή τα φωτοβολταϊκά, μιας και οι περισσότεροι πάροχοι του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνουν διάφορά ελκυστικά πακέτα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.
Με την τιμή της κιλοβατώρας να εκτινάσσεται πάνω από τα 0,5 ευρώ και το πρόβλημα να μετριάζεται εξαιτίας των κρατικών επιδοτήσεων, τα φωτοβολταϊκά «υπόσχονται» σημαντικές αποδόσεις και γρήγορες αποσβέσεις. Ήδη στην ελληνική αγορά ήδη λανσάρει σχετικές υπηρεσίες, στο… παιχνίδι αναμένεται να μπει από το φθινόπωρο και η ΔΕΗ με καθετοποιημένη υπηρεσία που θα περιλαμβάνει από τη μελέτη εγκατάστασης μέχρι και την τοποθέτηση την οποία θα αναλαμβάνει θυγατρική του ομίλου.
Η νέα αγορά που διαμορφώνεται με την είσοδο μεγάλων «παικτών» -με άλλους να προσφέρουν το μοντέλο του «εικονικού» φωτοβολταϊκού που δεν απαιτεί καν εγκατάσταση και άλλους να προσφέρουν λύσεις πλήρους εγκατάστασης- αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον καθώς τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις θα συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο την απόδοση που μπορεί να εξασφαλίσει μια επένδυση της τάξεως των 5000-15.000 ευρώ.
Για την προώθηση των επενδύσεων, αναμένεται να λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις άξονες:
- Στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που θα προσφέρουν σε νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις λύσεις με το… κλειδί στο χέρι που θα απαιτούν δηλαδή την εμπλοκή των πελατών με την γραφειοκρατία που συνεπάγεται η μελέτη, αδειοδότηση και εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού.
- Στην παροχή φορολογικών κινήτρων τα οποία ειδικά για τους επαγγελματίες είναι πλέον πολύ ισχυρά μετά και την ψήφιση της διάταξης που προβλέπει αναγνώριση της διπλάσιας δαπάνης ως επαγγελματικής (ξοδεύεις δηλαδή 10.000 ευρώ για το φωτοβολταϊκό και αναγνωρίζονται επαγγελματικές δαπάνες 20.000 ευρώ).
- Στο ενδεχόμενο επιδοτήσεων μέσω του προγράμματος RepowerEu το οποίο θα ξεδιπλωθεί από το φθινόπωρο.
Επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα είναι προφανές ότι μειώνουν ακόμη περισσότερο τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης. Από εκεί και πέρα βέβαια, όλα εξαρτώνται από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Με τα σημερινά δεδομένα, μια κιλοβατώρα κοστίζει σε τελική λιανική τιμή όχι λιγότερο από 15 λεπτά και υπό την προϋπόθεση ότι αφενός θα συνεχιστούν οι κρατικές επιδοτήσεις και αφετέρου θα επιλέγει πάντοτε ο καταναλωτής τον φθηνότερο πάροχο. Με τιμή στα 15 λεπτά το ευρώ και ετήσια κατανάλωση 6000 κιλοβατωρών, η επένδυση που θα απαιτηθεί ύψους περίπου 6000 ευρώ, θα αποσβεστεί ύστερα από 6-7 χρόνια χωρίς να συνυπολογίζονται φορολογικά κίνητρα ή επιδοτήσεις.