Άποψη

Μια ΔΕΘ διαφορετική από τις άλλες

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι έχει πολλά γεγονότα το «πολιτικό» καλεντάρι της σεζόν 2022-23, όμως η 86η Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει κομβικό σημείο εκκίνησης. Το για «που» θα φανεί στη διαδρομή…

«Προκαλώντας το μέλλον» είναι το σύνθημα της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, 10 με 18 Σεπτεμβρίου 2022. Και, ίσως φέτος περισσότερο από ποτέ, ένα σύνθημα κρύβει περισσότερα απ όσα επιδιώκει επικοινωνιακά να πετύχει.

Σίγουρα είναι ένα σύνθημα που καλύπτει στόχους, ελπίδες, επιδιώξεις, ακόμη και στρατηγικές, όχι μόνο οικονομικές, αλλά –κυρίως- πολιτικές. Και μάλιστα, όχι μόνο της Κυβέρνησης, αλλά δυνάμεων του συνόλου του πολιτικού φάσματος.

Προεκλογικά ντέρμπι

 Αν και η ΔΕΘ είναι η καθιερωμένη ετήσια «οικονομικό-δημοσιογραφική» πασαρέλα, φέτος θα είναι μια…open space σκηνή στην οποία θα κονταροχτυπηθούν σκληρά οι στρατηγικές Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Έτσι κι αλλιώς θα συνέβαινε αυτό καθώς η 86η ΔΕΘ  είναι η τελευταία προ των εκλογών.

Βεβαίως κάποιοι ανέμεναν ότι θα αποτελούσε το αποφασιστικό χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου, εφόσον οι κάλπες θα στήνονταν, πρόωρα στις 18 ή 25 Σεπτεμβρίου. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε διαφορετικά, τόσο σε σχέση με τις εισηγήσεις στενών συνεργατών του, όσο και από τις επιθυμίες/προσδοκίες κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κι έτσι η ΔΕΘ δεν θα είναι…προεκλογική αρένα, αλλά σκηνικό σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης με φόντο τις εκλογές.

Το νέο δεδομένο

Όμως, αν και η πορεία θα ήταν αυτή, η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, προσδίδει στην πολιτική αντιπαράθεση της ΔΕΘ και…πολλές νότες κομματικού θρίλερ και παρασκηνιακού σασπένς. Κι άρα η σκηνή της ΔΕΘ θα γεμίσει με υποσχέσεις, εξαγγελίες, προγράμματα, καταγγελίες, λάσπη, ίντριγκα: όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πολιτικό-επικοινωνιακή υπερπαραγωγή…

Πορεία προς τις κάλπες (του 2023) και υποκλοπές, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα το οποίο, δεν ξέρουμε πόσο θα βοηθήσει τα ίδια το κόμματα να αναδείξουν τα πολιτικά τους σχέδια, αλλά και τους πολίτες να κρίνουν την καλύτερη λύση για την επόμενη ημέρα. Διότι, ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία, όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τις αποκαλύψεις (πραγματικές ή κατασκευασμένες, ως προς την έκτασή τους) κι όταν ο πολιτικός χρόνος απομακρυνθεί από τον παραμορφωτικό φακό των «σκανδάλων» ή των σκανδαλωδών υποθέσεων, τότε η πραγματικότητα θα παραμένει μια: η πορεία της οικονομίας-σε Εθνικό και οικογενειακό επίπεδο, ενός εκάστου… Και –υπό κανονικές συνθήκες- γι αυτά θα έπρεπε να είναι η σύγκρουση και η σκληρή αντιπαράθεση κι  όχι για υποθέσεις, οι οποίες ικανοποιούν το θυμικό των οπαδών, των πολιτικών χουλιγκάνων και τις επιθυμίες κομματικών στρατών και μίσθαρνων επικοινωνιακών οργάνων…

Επιδιώξεις

Κάπως έτσι, κάθε κόμμα, θα προσπαθήσει να προσαρμόσει το σύνθημα της ΔΕΘ, στη δική του στρατηγική και να…προκαλέσει το μέλλον. Κάθε ένα κόμμα έχει ένα λόγο παραπάνω:

  • Η Κυβέρνηση να παρουσιάσει το έργο της και να ξορκίσει τη σκανδαλολογία
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει το –όποιο- εναλλακτικό του σχέδιο, αλλά κυρίως να επενδύσει στην αποδόμηση της Κυβέρνησης
  • Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να επιχειρήσει να φανεί ως τρίτο πόλος και όχι ως παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ (ή της ΝΔ) και να παρουσιάσει πρόγραμμα θέσεων.

Καλώς ή κακώς, η… τράπουλα είναι στα χέρια της Κυβέρνησης, καθώς ο Πρωθυπουργός αποφασίζει για τα μέτρα, για το χρόνο των εκλογών, για το να θα γίνει ανασχηματισμός, για το αν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος…

Ακόμη και με αυτή τη…βαριά ύλη, η Κυβέρνηση θέλει να «φύγει προς τα εμπρός» και να αποφύγει να εμφανίζεται συνεχώς ως απολογούμενη στο θέμα των παρακολουθήσεων. Έτσι κι αλλιώς αυτή ήταν η στρατηγική, αλλά τώρα γίνεται αδήριτη ανάγκη για την ίδια. Προ είκοσι ημερών η ΔΕΘ θα ήταν «ευκαιρία» παρουσίασης κυβερνητικού έργου και προθέσεων. Τώρα πλέον καθίσταται «ανάγκη»…

Τα δεδομένα

Σαφώς, «την Κυβέρνηση απασχολεί πολιτικά το ζήτημα των παρακολουθήσεων» , όπως λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αλλά, όπως οι ίδιοι εκτιμούν «οι Πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες, άρα κι εμείς προετοιμαζόμαστε σ’  αυτές». Είτε από ανάγκη, είτε από…φιλοτιμία, η Κυβέρνηση ασχολείται  με την ενέργεια, τον πληθωρισμό ,την πορεία της οικονομίας με φόντο τη ΔΕΘ.

Στην παρούσα φάση τρία δεδομένα είναι σίγουρα:

  • Παρεμβάσεις θα γίνουν. Μένει να δούμε αν θα είναι σε δυο ή σε τρεις –και περισσότερες- φάσεις (η πρώτη στη ΔΕΘ, η δεύτερη μέσα στο 2022 και η τρίτη αρχές του 2023)
  • ΔΕΝ έχει ληφθεί καμία απόφαση, παρά τις σχετικές συσκέψεις που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τις οποίες εξετάστηκαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια παρεμβάσεων σε σχέση με πορεία οικονομίας και τιμών στην ενέργεια.
  • Ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό η σύνταξη «λίστας επιλογών» προκειμένου, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου να γίνει η προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων.

Η πορεία της οικονομίας

Το οικονομικό επιτελείο μέχρι τα τέλη Αυγούστου έχει να διαπιστώσει, δυο πράγματα:

  • Πόσος δημοσιονομικός χώρος έχει δημιουργηθεί
  • Ποια είναι η εικόνα της Οικονομίας

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας θεωρεί ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα στήριξης, αξιολογώντας τη μέχρι στιγμής πορεία της Οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, ο Ιούλιος ήταν ένας…εξαιρετικός μήνας για το Δημόσιο , καθώς υπήρξε μεγάλη υπέρβαση εσόδων. Δυνητικά αυτό επιτρέπει τη λήψη Και πρόσθετων μέτρων, όπως πχ  νέο fuel pas3, επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας κλπ.

Όμως, αν και σίγουρα έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, εντούτοις πρέπει να διαπιστώσει το οικονομικό επιτελείο με ασφάλεια, πόσος είναι αυτός και ποια έσοδα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Επί παραδείγματι, ναι μεν εμφανίζεται υπέρβαση εσόδων τον Ιούλιο, αλλά σημαντικό μέρος της προέρχεται από την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος, επιστρεπτέας, ΕΝΦΙΑ…

Η βεβαιότητα

Αρχές Σεπτεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ –συνυπολογίζοντας και τα έσοδα από τον Τουρισμό- θα δώσει τα καθαρά στοιχεία, από τα οποία θα προκύπτει ο πραγματικός δημοσιονομικός χώρος που θα υπάρχει.

Μην ξεχνάμε ότι, τα περιθώρια αυτά εξαρτώνται κατά πολύ από τις τιμές του φυσικού αερίου, του ρεύματος και της ενέργειας, καθώς αποτελεί διακήρυξη του Πρωθυπουργού ότι μέχρι το τέλος της κρίσης, σ αυτούς τους τομείς το κράτος θα παρεμβαίνει όποτε χρειαστεί.

Άρα και γι αυτούς τους τομείς θα πρέπει να συνυπολογιστούν κονδύλια, τα οποία είναι αρκετά σημαντικά. Αρκεί να υπολογίσει κάποιος ότι το τελευταίο διάστημα διατέθηκαν σχεδόν 500 εκατομμύρια για τα καύσιμα (περίπου 160 εκατομ στο fuel pass 2, 100 εκατομ στο ντίζελ κι άλλα 200 εκατομμ. στις άλλες επιδοτήσεις).

Το πρώτο πακέτο ΔΕΘ

 Οι πληροφορίες που έχει το pagenews.gr στη διάθεσή του είναι ότι το πακέτο της ΔΕΘ –με βάση τους σημερινούς υπολογισμού- θα μπορούσε να ξεπεράσει ι τα 2,5 δις ευρώ και θα φθάσει τα 3!

Το «πακέτο της ΔΕΘ» από το οποίο θα γίνει η προτεραιοποίηση των μέτρων περιλαμβάνει:

  • Νέες ενισχύσεις σε ρεύμα και καύσιμα
  • Επίδομα θέρμανσης, με διεύρυνση κριτηρίων
  • Επιταγή ακρίβειας
  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • Μέτρα στήριξης των νέων-και με πρόγραμμα επιδότησης στέγης
  • Αύξηση συντάξεων από 1/1/2023
  • Νέα αύξηση –τρίτη μέσα σ ένα χρόνο- του κατώτατου μισθού (πιθανότατα αρχές 2023)

Καθένα απ αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ενταχθεί στη λίστα και αναμένεται –με βάση τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν πιο πάνω- να πάρουν…σειρά προτεραιότητας στις εξαγγελίες-δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού. Τα οικονομικά δεδομένα, θα καθορίσουν όχι μόνο πόσα από αυτά θα εξαγγελθούν, αλλά και την περίμετρο του κύκλου των Πολιτών που θα ωφεληθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο