Κόσμος

Κολομβία: Άμεσα η έναρξη διαλόγου της κυβέρνησης με τη ELN

Κολομβία: Η νέα κυβέρνηση της Κολομβίας και ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) συμφωνούν ότι είναι ανάγκη να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσά τους

Η νέα κυβέρνηση της Κολομβίας και ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) συμφωνούν ότι είναι ανάγκη να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσά τους, ο οποίος είχε πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στην Αβάνα ο επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας μετά τη συνάντηση με διαπραγματευτές της οργάνωσης ανταρτών, επισήμως της τελευταίας που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος των Άνδεων.

«Τα δύο μέρη συμφωνούν στην ανάγκη να ξαναρχίσει διαδικασία διαλόγου», είπε ο επίτροπος ειρήνης Ντανίλο Ρουέδα, αναγνωρίζοντας τη «νομιμοποίηση» της ομάδας διαπραγματευτών του ELN, με επικεφαλής έναν από τους διοικητές των ανταρτών, τον Πάμπλο Μπελτράν.

Ο τελευταίος ήταν επίσης επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ανταρτών στις προηγούμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που διακόπηκαν το 2018, αφού ανέλαβε την εξουσία ο πρώην πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, που ανήκει στη σκληρή δεξιά.

Η συνάντηση που οργανώθηκε χθες, υπό την αιγίδα της Κούβας και της Νορβηγίας, ανάμεσα σε αντιπροσώπους της κολομβιανής κυβέρνησης και της οργάνωσης ανταρτών έγινε μερικά 24ωρα μετά την ορκωμοσία του Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου κολομβιανού προέδρου στην ιστορία που ανήκει στην αριστερά. Ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις του 62χρονου αρχηγού του κράτους, άλλοτε αντάρτη, που εξελέγη τη 19η Ιουνίου, ήταν ότι θα ξαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ένοπλες οργανώσεις και θα τερματιστεί ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών».

Εκφράζοντας ικανοποίηση για το ότι «ο ELN μοιράζεται τη βούληση της κολομβιανής κυβέρνησης», ο κ. Ρουέδα διαβεβαίωσε ότι η Μπογοτά θα λάβει «όλα τα δικαστικά και πολιτικά μέτρα» για να εγγυηθεί τις συνθήκες που απαιτούνται για την επιστροφή στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Την «αισιοδοξία» του εξέφρασε εξάλλου ο κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών Άλβαρο Λέιβα, χαρακτηρίζοντας «επιτυχία» την έκβαση της πρώτης επαφής.

Η επίσκεψη της κυβερνητικής αντιπροσωπείας σήμανε εξάλλου την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στην Κολομβία και στην Κούβα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, ο πρώην πρόεδρος Ντούκε απαιτούσε η Αβάνα να προχωρήσει στην έκδοση των μελών της αντιπροσωπείας του ELN, κάτι που η Αβάνα, εγγυήτρια της ειρηνευτικής διαδικασίας, απέρριπτε.

«Ευχαρίστησα τον υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας Άλβαρο Λέιβα για την προτροπή του χθες να τερματιστεί η αθέμιτη συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ», σημείωσε ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ μέσω Twitter.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μπογοτά, ο πρόεδρος Πέτρο από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η επαναπροσέγγιση με τον ELN θα επιτρέψει «να δούμε αν αυτό που είχε μείνει σχέδιο πριν από τέσσερα χρόνια μπορεί να ανακτηθεί». Εν αναμονή, η Μπογοτά ανακοίνωσε χθες την απελευθέρωση από τον ELN εννέα ανθρώπων που είχαν απαχθεί από αντάρτες τη 13η Ιουλίου.

Έπειτα από την ιστορική συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) το 2016, είχαν αρχίσει συνομιλίες με τον ELN την επόμενη χρονιά, επί προεδρίας του νομπελίστα ειρήνης Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018), αρχικά στο Κίτο, κατόπιν στην Αβάνα.

Όμως ανεστάλησαν από τον διάδοχό του Ιβάν Ντούκε μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον σχολής της αστυνομίας στην Μπογοτά που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 αστυνομικοί και δόκιμοι, πέραν του δράστη, τον Ιανουάριο του 2019.

Παρά τη συμφωνία ειρήνης του 2016, που οδήγησε στον αφοπλισμό των περισσότερων από τους μαχητές των πρώην FARC, η Κολομβία βιώνει τα τελευταία χρόνια αναζωπύρωση της βίας, ιδίως από πλευράς αποστατών της και άλλων ένοπλων ομάδων, που συγκρούονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο ELN, που ίδρυσαν το 1964 ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερείς εμπνεόμενοι από την επανάσταση στην Κούβα, διαθέτει σήμερα περίπου 2.500 μέλη, έναντι περίπου 1.800 όταν διεξάγονταν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Είναι οργάνωση ιδιαίτερα αποκεντρωμένη και παρούσα κυρίως σε τομείς που βρέχονται από τον Ειρηνικό και στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία διαρκεί κάπου έξι δεκαετίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο