Κόσμος

Ηλεκτρική ενέργεια: Ανέβηκε ξανά η τιμή της εξαιτίας της κλιματικής κρίσης

Ηλεκτρική ενέργεια: Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα που είχε πτώση η μεγαβατώρα, ήρθε νέα άνοδος και πλέον η τιμή της έφτασε ξανά πάνω από τα 400 ευρώ

Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα που είχε πτώση η μεγαβατώρα, ήρθε νέα άνοδος και πλέον η τιμή της έφτασε ξανά πάνω από τα 400 ευρώ, μιας και στην εκκαθάριση αγοράς στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, ήταν στα 408 ανά μεγαβατώρα.

Κύρια αιτία η αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα. Αναλυτικά, ο λιγνίτης κατέχει μερίδιο της τάξης του 10,9%, το φυσικό αέριο 48,2% τα υδροηλεκτρικά 7,1% οι εισαγωγές 7,6% και οι ανανεώσιμες 20,1%.

Βέβαια, όλο τον Αύγουστο η τιμή στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, στον περίφημο δείκτη TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγορά αερίου της Ευρώπης, συμπαρασύροντας και την αγορά ενέργειας παραμένει σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ / MWh,

Αυξημένη η επιδότηση

Πάντως εάν συνεχιστεί όλο τον Αύγουστο η εικόνα αυτή, τότε, θα απαιτηθούν για το Σεπτέμβριο νέες αυξήσεις στις επιδοτήσεις, με δεδομένο ότι τα πλαφόν για τις τιμές αποζημίωσης ανά τεχνολογία που καθορίζονται κάθε μήνα από τη ΡΑΕ θα έχουν και νέα αναθεώρηση προς τα πάνω, συμπαρασύροντας βέβαια και τις τιμές λιανικής. Πάντως η εικόνα θα ξεκαθαρίσει στις 20 του μηνός οπότε οι πάροχοι ρεύματος θα ανακοινώσουν τις τιμές χρέωσης της κιλοβατώρας τον Αύγουστο.

Να σημειωθεί πως οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Αύγουστο ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ και βέβαια εκτιμήσεις παραπέμπουν και σε έτι μεγαλύτερα ποσά για τους επόμενους “μηνιαίους” λογαριασμούς. Για τον Σεπτέμβριο με πάγια την στόχευση για τιμές στον καταναλωτή, μετά τις ενισχύσεις, κοντά στα 16-18 λεπτά την κιλοβατώρα. υπολογίζεται ότι ίσως απαιτηθούν έξτρα 200 με 300 εκατομμύρια, αν συνεχιστεί η ίδια τάση στις τιμές φυσικού αερίου, με καταγραφές στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που βέβαια επηρεάζει τα κόστη στην χονδρεμπορική αγορά.

Κλιματική κρίση

Βέβαια σε όλη την Ευρώπη, λόγω της ξηρασίας, των μεγάλων αναγκών για εισαγωγές στη Γαλλία, οι τιμές παραμένουν γύρω από την περιοχή των 400 ευρώ/MWh, αν και για το Σάββατο, καταγράφηκε μια σχετική αποκλιμάκωση αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ελλάδα. Έτσι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος φτάνει τα 446,85 ευρώ/MWh στην Ιταλία, με πτώση 7,9%, η Γερμανία και η Δανία έχει τιμή στα 377,74 ευρώ/MWh με πτώση 13,5%, η Ρουμανία στα 406,9ευρώ/MWh, η Βουλγαρία στα 406,31 ευρώ/MWh με άνοδο 2,9%, η Γαλλία στα 396,94 ευρώ/ΜWh, με πτώση 10,8%.