Επηρεασμένες από ένα κύμα περιπτώσεων εξάντλησης στην εργασία, οι αμερικανικές εταιρείες προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να πάρουν άδεια. Μερικές εταιρείες, μάλιστα, έχουν θέσει απαιτήσεις ανάπαυσης για να καταπολεμήσουν το αίσθημα ενοχής που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι.
Με περισσότερο από το 50% των Αμερικανών υπαλλήλων να μην κάνουν διακοπές, οι εταιρείες σε όλο τον Ατλαντικό αντιμετωπίζουν ένα κύμα περιπτώσεων εξουθένωσης, όπως αποκάλυψε η Courrier International. Το 2021, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν τρεις στους πέντε εργαζόμενους ανέφεραν ότι ήταν εξαντλημένοι από την εργασία τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.
Για να επιλύσει αυτό το πρόβλημα, η διάσημη Goldman Sachs, για παράδειγμα, πρόσφερε στους υπαλλήλους της «απεριόριστη άδεια μετ’ αποδοχών». Όμως, το μέτρο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και, μάλιστα, οι εργαζόμενοι πήραν λιγότερες άδειες από ό,τι πριν.
Αυτό αποδόθηκε στην κυρίαρχη εργασιακή κουλτούρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εργασία χωρίς διαλείμματα θα εκτιμούνταν από την εργοδοσία, ενώ όσοι κάνουν διακοπές συχνά θα στιγματίζονταν. Σε αυτό το στοιχείο προστέθηκε και ο φόβος μήπως τον εργαζόμενο τον αποδοκιμάσουν οι ανώτεροί του και ότι θα αφήσει πολλή δουλειά στους συναδέλφους του κατά τη διάρκεια της απουσίας του.
Η Natalie Gould, η οποία είναι υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού στη διεθνή εταιρεία Balsamiq, έχει παρατηρήσει αυτήν την νοοτροπία. Είναι επικεφαλής πολλών ομάδων σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τη γνώμη της, «οι Αμερικανοί υπάλληλοι δυσκολεύονται να βρουν χρόνο για διακοπές γιατί δεν υπάρχει ποτέ η “σωστή” στιγμή. Πάντα υπάρχει δουλειά να γίνει, δουλειά που πρέπει να βγει».
Ωστόσο, αυτή είναι μία κατάσταση, θα μπορούσε να αλλάξει από τη στιγμή που η εταιρεία αποφάσισε να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους της να ξεκουραστούν χωρίς, όμως, να τους αναγκάσει να το κάνουν. Το αίσθημα της ενοχής θα εξαφανιζόταν.
Και όλο και περισσότερες εταιρείες προχωρούν ακόμη παραπέρα και επιβάλλουν διακοπές, όπως η Goldman Sachs, η οποία καθιέρωσε υποχρεωτικά «τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες άδειας το χρόνο».
Εάν αυτό το μέτρο φαίνεται να αποφέρει αυτούς τους καρπούς, ολόκληρη η εργασιακή κουλτούρα θα πρέπει, τότε, να αλλάξει και πέρα από τον Ατλαντικό, για να «δημιουργηθεί ένα πιο ανθρώπινο επαγγελματικό περιβάλλον», όπως εξηγεί ο Anat Lechner, επίκουρος καθηγητής οργανωτικής διαχείρισης στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου από τη Νέα Υόρκη.