Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα [7/8] ότι, αν η Ρωσία προχωρήσει με τα σχέδια για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες περιοχές της χώρας για την ένωσή της τους με την Ρωσία, δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες με την Ουκρανία ή τους διεθνείς της συμμάχους.
«Αν οι κατακτητές προχωρήσουν στον δρόμο των ψευδοδημοψηφισμάτων, θα αποκλείσουν γι’ αυτούς οποιαδήποτε δυνατότητα συνομιλιών με την Ουκρανία και τον ελεύθερο κόσμο, που η ρωσική πλευρά σαφώς θα έχει ανάγκη κάποια στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά το βραδινό βιντεοσκοπημένο του μήνυμα.
Ρώσοι και ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει γύρους συνομιλιών κατά το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, από το τέλος του Μαρτίου, δεν διεξάγονται συνομιλίες. Κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για την διακοπή των επαφών.
Σχεδόν 26.000 υποθέσεις ύποπτων εγκλημάτων πολέμου ερευνά η εισαγγελέα
Η Ουκρανία ξεκίνησε έρευνα σχεδόν 26.000 ύποπτες υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου και έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 135 άτομα, δήλωσε στο Reuters ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας αρμόδιος για εγκλήματα πολέμου.
Από τους κατηγορουμένους, περίπου 15 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση στην Ουκρανία και οι υπόλοιποι 120 παραμένουν ελεύθεροι, δήλωσε ο Γιούρι Μπιλουσόφ, επικεφαλής του τμήματος εγκλημάτων πολέμου του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, σε συνέντευξή του στο Κίεβο.
Δεκατρείς υποθέσεις έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια και έχουν εκδοθεί επτά ετυμηγορίες, είπε.
Τον Μάιο, ένας 21χρονος αιχμάλωτος Ρώσος στρατιώτης έγινε το πρώτο άτομο που καταδικάστηκε σε δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός άοπλου αμάχου.
“Ορισμένες φορές μας ρωτούν γιατί διώκουμε τέτοιους… χαμηλόβαθμους αξιωματικούς. Απλά επειδή έχουν παρουσία εδώ… Αν στρατηγοί ήταν εδώ φυσικά και μπορούσαμε να τους συλλάβουμε, σίγουρα θα διώκαμε στρατηγούς”, είπε ο Μπιλούσοφ.