Κόσμος

Πυρηνική ενέργεια: Επιστρέφει μετά από δεκαετίες – Για ποιο λόγο έγινε η επιλογή

Πυρηνική ενέργεια: Η πυρηνική ενέργεια στις ΗΠΑ, μετά από αρκετά χρόνια που ήταν παραγκωνισμένη, βγήκε ξανά στο προσκήνιο, ενώ και σε παγκόσμιο επίπεδο άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια

Η πυρηνική ενέργεια στις ΗΠΑ, μετά από αρκετά χρόνια που ήταν παραγκωνισμένη, βγήκε ξανά στο προσκήνιο, ενώ και σε παγκόσμιο επίπεδο άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια. Ο λόγος της επανεμφάνιση των συγκεκριμένων καυσίμων είναι πως οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Σύμφωνα με τους Finanscial Times, τα ατυχήματα που έχουν συμβεί κατά καιρούς σε διάφορες πυρηνικές μονάδες έχουν δημιουργήσει καχυποψία για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, ένα άλλος αρνητικός παράγοντας είναι το κόστος. Πρόσφατα έργα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία ξεπέρασαν τον προβλεπόμενο χρόνο κατασκευής και τον αρχικό προϋπολογισμό, τρομάζοντας τους επενδυτές.

Η λειτουργία και η συντήρηση των αντιδραστήρων είναι επίσης δαπανηρή. Στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός στόλος στον κόσμο, 13 αντιδραστήρες έχουν κλείσει από το 2013. Όπως έχουν τα πράγματα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι περισσότεροι από τους μισούς υφιστάμενους αντιδραστήρες στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι εκτός λειτουργίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο λόγος είναι ότι εργοστάσια με κόστος λειτουργίας που κάποτε θεωρούταν πολύ χαμηλό δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στις τιμές την πιο σύγχρονη παραγωγή ενέργειας, από φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές.

Αλλά ο αγώνας για την επίτευξη του στόχου για τις εκπομπές άνθρακα έχει προσθέσει νέα αξία στους παλιούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι σε αντίθεση με τα αιολικά και ηλιακά πάρκα, μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από τον καιρό.

Φυσικό αέριο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να βρει λύση στις δικαιολογίες της Gazprom

«Δικαιολογίες» και «λάθη» χαρακτήρισε τα επιχειρήματα της Gazprom ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Ερίκ Μαμέρ τόνισε ότι καμία δέσμη κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία δεν απαγορεύει την επιστροφή και εγκατάσταση της τουρμπίνας της Siemens στη Ρωσία. «Τίποτα δεν απαγορεύει την επιστροφή και εγκατάσταση της τουρμπίνας της Siemens στη Ρωσία. Οτιδήποτε άλλο λέγεται για το συγκεκριμένα θέμα είναι απλά και ξεκάθαρα λάθος. Ό,τι λέει η Ρωσία είναι βασικά μια δικαιολογία για να μην προμηθεύσει φυσικό αέριο στην ΕΕ», ανέφερε ο Ερίκ Μαμέρ. Σημείωσε, επίσης, ότι η πρόεδρος της Επιτροπής έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τον «εκβιασμό» από την πλευρά της Μόσχας όσον αφορά την προμήθεια ενέργειας στην ΕΕ.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, βάσει των εξελίξεων στην Ουκρανία. Στόχος είναι να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση κατά της Ρωσίας όσο διαρκεί αυτός ο πόλεμος. «Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η ΕΕ υιοθέτησε σειρά αποφάσεων που θίγει διάφορα είδη ρωσικών ορυκτών καυσίμων, όπως τον άνθρακα και το πετρέλαιο, όμως το φυσικό αέριο δεν είναι στο τραπέζι και δεν θέλουμε να κάνουμε εικασίες για πιθανές μελλοντικές κυρώσεις», πρόσθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.