Η μελέτη του τεράστιου οικολογικού και κοινωνικού σχεδίου του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο ξεκίνησε αυτό το Σάββατο. Προβλέπει μια σημαντική επένδυση — 370 δισεκατομμύρια δολάρια — σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η δεύτερη συνιστώσα στοχεύει στη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Ως προς το τρίτο, θέλει να εισαγάγει έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για όλες τις εταιρείες των οποίων τα κέρδη ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
«Αυτό το νομοσχέδιο θα αλλάξει το παιχνίδι για τα αμερικανικά νοικοκυριά και την οικονομία μας». Τουλάχιστον αυτό υποσχέθηκε ο Τζο Μπάιντεν, καθώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα αρχίσει να εξετάζει μια νέα εκδοχή της μεγάλης κοινωνικής και κλιματικής μεταρρύθμισής του αυτό το Σάββατο. Αφού υποβληθεί στην ψηφοφορία των Γερουσιαστών, πιθανότατα στις αρχές της εβδομάδας, το κείμενο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου το στρατόπεδο του Τζο Μπάιντεν έχει οριακή πλειοψηφία. Η τελευταία χρειάζεται απεγνωσμένα πολιτική επιτυχία λιγότερο από 100 ημέρες πριν από τις επικίνδυνες ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές. Μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων, που χαρακτηρίστηκαν από πολυάριθμους συμβιβασμούς με τη δεξιά πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο αρχηγός του κράτους προέτρεψε το Κογκρέσο να υιοθετήσει αυτό το τεράστιο σχέδιο χωρίς καθυστέρηση.
Περιλαμβάνει διαφορετικές ενότητες, συμπεριλαμβανομένου ενός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με μια επένδυση σε αυτόν τον τομέα που θεωρείται «ιστορικός» από τον πρόεδρο. Στην πραγματικότητα, θα διατεθούν τουλάχιστον 370 δισεκατομμύρια δολάρια για να τιμήσουν τους πολύ φιλόδοξους στόχους του Τζο Μπάιντεν για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Ένα άλλο σημαντικό μέρος αυτού του κλιματικού και κοινωνικού σχεδίου: υγεία. Το δεύτερο μέρος, ύψους 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σκοπεύει, στην πραγματικότητα, να διορθώσει εν μέρει τις τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση στην περίθαλψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως με τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. «Η αγωνία των ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν για ναρκωτικά που σώζουν ζωές θα αμβλυνθεί σημαντικά», διαβεβαίωσε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. Και για καλό λόγο, εάν εγκρινόταν αυτό το κείμενο, το Medicare, ένα δημόσιο σύστημα ασφάλισης υγείας που προορίζεται για άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα, θα μπορούσε για πρώτη φορά να διαπραγματευτεί απευθείας τις τιμές ορισμένων φαρμάκων με φαρμακευτικά εργαστήρια, και έτσι αποκτήσουν πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Τέλος, το τελευταίο μέρος αφορά το δημόσιο έλλειμμα. Διότι αν η μεταρρύθμιση απαιτεί πολλές επενδύσεις, ο «Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού», όπως λέγεται, προβλέπει την υιοθέτηση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% για όλες τις εταιρείες που τα κέρδη τους ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Αυτός ο νέος φόρος στοχεύει να αποτρέψει ορισμένες μεγάλες εταιρείες από το να χρησιμοποιήσουν τα φορολογικά κενά που τους επέτρεψαν να πληρώνουν πολύ λιγότερο από τον θεωρητικό συντελεστή. Υπολογίζεται ότι αυτό το μέτρο θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα από 258 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα των ΗΠΑ τα επόμενα δέκα χρόνια.