Η υπόθεση της υποκλοπής στον Νίκο Ανδρουλάκη άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου. Η παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την ΕΥΠ και ο χειρισμός της υπόθεσης από τον διοικητή της υπηρεσίας Παναγιώτη Κοντολέων έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς δημιούργησε μεγάλο πολιτικό ζήτημα, σε μία ισχυρή κρίση που καλείται να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου.
Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν από τότε που οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πληροφορήθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη τους τελευταίους τρεις μήνες, και πιο συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2021, δύο μέρες δηλαδή μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Για την επισύνδεση ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες ενέργειες, όπως διευκρινίζεται από τις ίδιες πηγές, καθώς έγινε κατόπιν εισαγγελικής άδειας και προέκυψε από την συνεργασία της ΕΥΠ με αρμόδιες αρχές του εξωτερικού. Ωστόσο, ποτέ δεν ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου για το γεγονός, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο κ. Δημητριάδης ως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν ενημερώθηκε ποτέ για το γεγονός, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο κ. Δημητριάδης ως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού. «Αν είχε συμβεί αυτό η κατάληξη της υπόθεσης θα ήταν διαφορετική», σημειώνουν πηγές, καθώς θα υπήρχε αντίδραση στην παρακολούθηση του τηλεφώνου ενός εν ενεργεία ευρωβουλευτή. Ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεσα την παραίτηση του κ. Κοντολέων για τις λανθασμένες ενέργειες.
Η παραίτηση του Δημητριάδη
Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό. Την είδηση έκανε γνωστή το Μέγαρο Μαξίμου με μια λιτή ανακοίνωση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.
Παράλληλα υπήρξε και η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, ύστερα από τις ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων.
Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.
Η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού για την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ:
«Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».
Λίγο αργότερα η αντιπολίτευση, με ανακοινώσεις, ζητούσαν από την κυβέρνηση να προκηρύξει άμεσα εκλογές.
Παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο
Άμεση εισαγγελική έρευνα, όπου μάλιστα το ζήτησε και ο ίδιος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, προκειμένου να υπάρξει έρευνα στη διαρροή των στοιχείων, προκειμένου να διαπιστωθούν τα άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν την Εισαγγελία όπου την αναφέρουν ως «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».
Άπτεται θεμάτων εθνικής ασφαλείας
Η ποινική προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, που άπτεται θεμάτων εθνικής ασφάλειας καθώς και στον τρόπο που διέρρευσαν στοιχεία για την παρακολούθηση συγκεκριμένων προσώπων.
Σημειώνεται ότι πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη καταγγελίες για παρακολούθηση έχουν υποβληθεί από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, οι οποίες επίσης θα ερευνηθούν για τη διαρροή των στοιχείων σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων ήδη διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.