Παρατεταμένη ύφεση και υψηλό πληθωρισμό αναμένει η ΕΚΤ στις χώρες της Ευρωζώνης. Μάλιστα σε έρευνα που διεξήγαγε ακόμη και οι ίδιοι οι καταναλωτές των χωρών θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί 5% παραπάνω από τα τωρινά επίπεδα. Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, ο μέσος εκτιμώμενος ρυθμός πληθωρισμού τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε σε 7,2% από 6,6% τον Μάιο, ενώ η διάμεση προσδοκία για πληθωρισμό 12 μήνες πριν αυξήθηκε μόνο 5,0%. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε τρία χρόνια από τώρα αυξήθηκαν επίσης αισθητά στο 2,8%, από 2,5% τον Μάιο.
Σταθερά αυξητικά κινούνται οι προσδοκίες για τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι εκτιμήσεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες συνέχισαν να αυξάνονται από τον Απρίλιο του 2021, φτάνοντας το 5,0%. Οι καταναλωτές με εισοδήματα κάτω του μέσου όρου συνέχισαν να αντιλαμβάνονται την υψηλότερη αύξηση των ονομαστικών δαπανών.
Τέλος, οι προσδοκίες των καταναλωτών για την αύξηση της τιμής του σπιτιού τους κατά τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν οριακά στο 3,3%. Μετά από κάποια ανοδική δυναμική το 2021, οι προσδοκίες για αύξηση της αξίας της κατοικίας τους «ισοπεδώθηκαν» από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Ποιες χώρες αντιμετωπίζουν κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού
Οι χώρες που συνδυάζουν την υψηλότερη πιθανότητα να δουν τις μεταβατικές αυξήσεις τιμών να γίνονται μόνιμες με τις χαμηλότερες δυνατότητες πολιτικής παρέμβασης είναι η Μάλτα , η Κύπρος , η Πορτογαλία , η Σλοβενία και η Κροατία .
Η Ιταλία , η Γαλλία και η Ισπανία είναι λιγότερο ευάλωτες σε ένα σενάριο επίμονου πληθωρισμού, τα ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, η αυξημένη έκθεση σε κυμαινόμενο επιτόκιο και οι σημαντικές πληρωμές κεφαλαίου και τόκων τους επόμενους 12 μήνες αυξάνουν τους κινδύνους.
Ελλάδα και η Ρουμανία φαίνεται να είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε ένα σενάριο παγιωμένου πληθωρισμού, οι ικανότητες πολιτικής τους για την καταπολέμηση ενός στασιμοπληθωριστικού κύκλου είναι από τις πιο αδύναμες στην ΕΕ.