Το δεύτερο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στη Θεσσαλία είναι γεγονός και πρόκειται για έναν 40χρονο άνδρα. Με το που διαγνώστηκε θετικός, αμέσως πήγε θάλαμο αρνητικής πίεσης στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου νοσηλεύεται
Ο άνδρας προσήλθε την περασμένη Πέμπτη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου με εξανθήματα, που παρέπεμπαν στη νόσο.
Αμέσως του έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι νοσεί από την ευλογιά των πιθήκων. Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Ο άνδρας απομονώθηκε στον ειδικό θάλαμο και ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή.
Επισημαίνεται πως είναι το δεύτερο κρούσμα στη Θεσσαλία που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς πριν από ένα μήνα άλλος ένας άνδρας από τη Μαγνησία είχε νοσηλευτεί στο ίδιο ίδρυμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού
Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).
Αυτά μπορεί να είναι:
- Πυρετός
- Κεφαλαλγία
- Μυαλγίες
- Οσφυαλγία
- Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
- Ρίγος
- Καταβολή δυνάμεων
- Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.
ΕΟΔΥ: Η ευλογιά των πιθήκων προσβάλει τον καθένα
Η ευλογιά των πιθήκων έχει ανησυχήσει όλο τον κόσμο, ιατρικό και μη, μιας και μπορεί να μεταδοθεί σχετικά εύκολα και γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Έτσι. με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από τη συγκεκριμένη ασθένεια, ο ΕΟΔΥ έκρινε σκόπιμο να επισημάνει, ότι ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων.