Πολιτική

Ράμα: “Η Σερβία είναι εδώ, το Κοσσυφοπέδιο είναι εδώ, δεν πάει πουθενά”

Ράμα: Την υποστήριξη του στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στο 100% εξέφρασε δημόσια ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Eντι Ράμα, ο οποίος απάντησε για τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου

Την υποστήριξη του στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στο 100% εξέφρασε δημόσια ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Eντι Ράμα, ο οποίος απάντησε για τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

«Βαθιά δυσκολία»

Οι εντάσεις αυτές «είναι μια αντανάκλαση της βαθιάς δυσκολίας που υπάρχει σε αυτή τη σχέση και την άσκηση κυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια του κράτους του Κοσόβου, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, στις Βρυξέλλες.

«Αυτή τη στιγμή υποστηρίζω 100% την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και οι αρχές του πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία», είπε ο Ράμα.

«Συγχαίρω τις αρχές για το αίσθημα αυτοσυγκράτησης και για το ότι άκουσαν τους συμμάχους τους. Όχι για να αλλάξει η συμφωνία αλλά για να δοθεί χρόνος να ξεκαθαρίσει οτιδήποτε. Αυτές οι καταστάσεις δείχνουν ότι τα Ανοιχτά Βαλκάνια δεν είναι περιττά ή λάθος.

«Αυτές οι καταστάσεις δείχνουν γιατί χρειαζόμαστε τα Ανοιχτά Βαλκάνια. Αυτές οι καταστάσεις δείχνουν γιατί το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έρθει και να καθίσει στο τραπέζι των Ανοιχτών Βαλκανίων. Ο ένας τρόπος είναι να σταματήσει η πολιτική της σύγκρουσης και ο άλλος είναι να συνεχιστεί. Είμαι με τον πρώτο» πρόσθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Και ο πόλεμος ανάμεσα στις λύσεις

«Όταν τα πράγματα πάνε στραβά, υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι ο πόλεμος, από τον οποίο κανείς δεν κερδίζει, ο άλλος είναι να οικοδομήσουμε την ειρήνη. Είμαστε άνθρωποι και έχουμε υποχρέωση να αφήσουμε την ειρήνη στα παιδιά μας» επισήμανε ο Εντι Ράμα.

Και σημείωσε ότι η φιλική σχέση του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεν τον εμποδίζει να χωρίσει τους δρόμους του, όπου διαφωνεί. «Η Σερβία είναι εδώ, το Κοσσυφοπέδιο είναι εδώ, δεν πάει πουθενά», κατέληξε.

Η ένταση που προκλήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές έληξε με παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ζήτησαν από την κυβέρνηση του Κοσόβου να αναβάλει για ένα μήνα την εφαρμογή των αποφάσεων που προκάλεσε τη σερβική αντίδραση.