Καθώς οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές αναψυκτικών στον κόσμο κόβουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία, ο τοπικός παραγωγός Chernogolovka στοχεύει σε μερίδιο 50% της αγοράς της χώρας σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής στο Reuters.
Μια μαζική έξοδος δυτικών εταιρειών λόγω κυρώσεων και περιορισμών για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε μια απροσδόκητη ευκαιρία για Ρώσους επιχειρηματίες και Ρώσικες εταιρείες.
Η Chernogolovka, που πήρε το όνομά της από την πόλη έξω από τη Μόσχα όπου ιδρύθηκε το 1998, φτιάχνει σνακ, εμφιαλωμένο νερό, λεμονάδες από βότανα, ενεργειακά ποτά και, από τον Μάιο, Cola Chernogolovka.
Η ιδιωτική εταιρεία υπερδιπλασιάζει τις δραστηριότητές της φέτος, είπε η διευθύνουσα σύμβουλός της Natalia Sakhnina σε συνέντευξή της και αναμένει να φτάσει σε μερίδιο αγοράς 30% εντός δύο ετών, από περίπου 8,5% στο τέλος του 2021.
«Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε ο κύριος Ρώσος παραγωγός ποτών», δήλωσε η Sakhnina. «Ελπίζουμε και εργαζόμαστε για να κερδίσουμε την απόλυτη ηγετική θέση στη ρωσική αγορά».
Τα έσοδα στην αγορά μη αλκοολούχων ποτών της Ρωσίας ανέρχονται συνολικά στα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια (8,6 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Statista.Αν και τα ανθρακούχα ποτά που παράγονται από την Coca-Cola και την PepsiCo εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στη Ρωσία, πρόκειται να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου καθώς τα υπάρχοντα αποθέματα εξαντλούνται, αφήνοντας τους τοπικούς κατασκευαστές να παίρνουν τον έλεγχο.
Cola Push
«Η εταιρεία μας δεν ήταν παρούσα στον τομέα της cola», δήλωσε η Σακνίνα αναφερόμενη σε έναν τομέα που αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της αγοράς.
«Φέτος μπήκαμε σε αυτό τον τομέα και αυτό συνέπεσε με την αποχώρηση των διεθνών παικτών. Έτσι, αν αξιολογήσουμε τις προοπτικές και τις φιλοδοξίες μας, είναι σχεδόν απεριόριστες», πρόσθεσε η CEO της Chernogolovka.
Για να καλύψει την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, η ρωσική εταιρεία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο παραγωγής 40.000 τετραγωνικών μέτρων στην πόλη. Η εγκατάσταση θα κοστίσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια ρούβλια (50 εκατομμύρια δολάρια) και το πρώτο στάδιο της έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023.
Αν και η Σαχνίνα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εισαγωγής στο χρηματιστήριο, είπε ότι η ανάπτυξη είναι η προτεραιότητα τους. Και ενώ είναι πιθανές εξαγορές, συμπεριλαμβανομένων των αποχωρούντων δυτικών εταιρειών, δεν έχουν υπάρξει συνομιλίες μέχρι σήμερα.
«Αυτή είναι μόνο η αρχή», επισήαμνε η Σαχνίνα. «Αυτή η αγορά, και αν η κατάσταση του ανταγωνισμού παραμείνει ίδια, θα μοιάζει εντελώς διαφορετική σε ένα χρόνο, θα γίνει αγνώριστη».