Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν δήλωσαν ότι «είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν την κυριαρχία, την ελευθερία και τη δημοκρατία μας» σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε μαζί με ένα βίντεο με μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια, επιθετικά ελικόπτερα και πολεμικά πλοία σε ελιγμούς.

Οι ασκήσεις της Κίνας θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά και βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά του νησιού, όπως ανέφερε ο στρατός.

Aυτός είναι ο χάρτης των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων, όπως τις απεικονίζει η Dailymail

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Το Πεκίνο θα λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα” για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Ο Σι Τζινπίνγκ αντέδρασε έντονα στην επίσκεψη της Πελόζι, η οποία έρχεται εβδομάδες πριν αναλάβει μια ιστορική τρίτη θητεία ως ηγέτης της Κίνας στο Συνέδριο του Κόμματος.

Αναλυτές αναφέρουν πως το να γεμίσει η περιοχή με στρατεύματα που πραγματοποιούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά ενέχει τον κίνδυνο ατυχήματος που θα μπορούσε να πυροδοτήσει σύγκρουση.

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Οι δυνάμεις των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η παρουσία δυνάμεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή και συγκεκριμένα:

  • Το Σασέμπο USS America
  • Το Οκινάουα USS Tripoli
  • Στην Νότια Κινεζική Θάλασσα πολύ κοντά στην Ταιβάν κινείται το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan
  • Ενώ στην Χαβάη υπάρχει το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και το USS Essex