Κόσμος

Ιταλία: Η Βουλή κύρωσε το πρωτόκολλο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ιταλία: Η ιταλική Βουλή κύρωσε το βράδυ της Τρίτης [2/8] το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η ιταλική Βουλή κύρωσε το βράδυ της Τρίτης [2/8] το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία ΝΑΤΟ.

Ψήφισαν υπέρ 398 βουλευτές, κατά 9 μέλη του κοινοβουλίου που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τα Πέντε Αστέρια, ενώ 20 επέλεξαν την αποχή.

Η τελική έγκριση τώρα, με νέα σχετική ψηφοφορία, θα πρέπει να δοθεί από την ιταλική Γερουσία.

Μπόρις Τζόνσον για Γ.Γ. του ΝΑΤΟ;

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και πρόεδρος των Συντηρητικών προαλείφεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Η θητεία του σημερινού Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επρόκειτο αρχικά να λήξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά έχει παραταθεί για ένα χρόνο, λόγω του πολέμου που συνεχίζεται στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της «Telegraph», ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε κάλλιστα να τον διαδεχθεί στη θέση του επικεφαλής της στρατιωτικής οργάνωσης. Αν και οδηγήθηκε σε παραίτηση από την Πρωθυπουργία στη χώρα του, ο BoJo έχει διακριθεί διεθνώς για τη σθεναρή του θέση απέναντι στη Ρωσία.

Με βάση τους υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του στο τιμόνι του ΝΑΤΟ, ο Μπόρις Τζόνσον διαθέτει ευρυμάθεια, γνώση της ευρωπαϊκής πολιτικής και ισχυρές σχέσεις με δυτικούς συμμάχους και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Επιπλέον, η Ουκρανία υποστηρίζει την πιθανή αυτή υποψηφιότητα, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πολιτικής της επιβολής κυρώσεων στο Κρεμλίνο. 

Από τη σκοπιά των ΗΠΑ, οι πιθανότητες ένας Βρετανός να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ δεν είναι μηδενικές. Η Ουάσιγκτον θα ήθελε να εμποδίσει η θέση να πηγαίνει σε έναν υποψήφιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε να παρεμποδίζεται το σχέδιο μιας κοινής και ολοκληρωμένης σχέδιο ευρωπαϊκής άμυνας. Η επιλογή του Νορβηγού Στόλτενμπεργκ, του οποίου η χώρα καταγωγή δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγήθηκε εν μέρει για αυτόν τον λόγο το 2014.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία για τον διορισμό του Γενικού Γραμματέα. Αυτός επιλέγεται ομόφωνα από τα μέλη του ΝΑΤΟ που παραδοσιακά καταλήγουν σε συναίνεση για το ζήτημα.