Κόσμος

Γερμανία: Υπέρ της πολιτικής της «μίας Κίνας»

Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία ακολουθεί το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες, επίσης, αποστασιοποιήθηκαν από την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αμερικής.

Με την Κίνα τάσσεται η Γερμανία ως προς το καθεστώς που διέπει την Ταιβάν, τηρώντας ευδιάκριτες αποστάσεις από την Νάνσι Πελόζι, η οποία ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο πολύπαθο νησί.

Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία ακολουθεί το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες, επίσης, αποστασιοποιήθηκαν από την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αμερικής.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ενώσεως εμπόρων της Γερμανίας δήλωσε ότι «λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, πιστεύουμε ότι θα ήταν προτιμότερο να μην προκαλούμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, πρόσθεσε ότι η Γερμανία σέβεται πλήρως τη γεωπολιτική αρχή της «μίας Κίνας» ή, πληρέστερα, τη γεωπολιτική αρχή που αναφέρεται στη σχέση ανάμεσα στην Κίνα και την Ταιβάν και η οποία συμπυκνώνεται στη διατύπωση «δύο συστήματα, μία Κίνα».

Σύμφωνα με τον Β. Μπούχνερ, «η γερμανική κυβέρνηση έχει ως αρχή να μην σχολιάζει τα ταξίδια αξιωματούχων άλλων χωρών. Είναι σαφές ότι ακολουθεί την σαφή πολιτική ‘μία Κίνα’, όπως οι ΗΠΑ, δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας πρόσθεσε ότι η Γερμανία «προσπαθεί από κοινού με τους διεθνείς εταίρους της για την αποκλιμάκωση στα στενά της Ταιβάν».

Ο Ντιρκ Γιαντούρα, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωση Χονδρεμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών, τόνισε: «Σήμερα εμείς, στο χονδρεμπόριο και στο εξωτερικό εμπόριο, ανησυχούμε για τις εξελίξεις στον Ειρηνικό. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο σκόπιμο να μην προκαλούμε. Δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και επιδείνωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εμπορικών μας εταίρων, των ΗΠΑ και της Κίνας».