Ένα διευρυνόμενο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου υποφέρει από την υπερβάλλουσα ζέστη και την έλλειψη βροχής. Ένα φαινόμενο, που γίνεται όλο και πιο συχνό, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία είναι μερικά από αυτά τα παραδείγματα χωρών. Ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης αρχίζει να υποφέρει από ξηρασία, φαινόμενο που είναι πλέον επαναλαμβανόμενο σε μία ήπειρο που δεν ήταν ιδιαίτερα άνυδρη.
Στη Γαλλία, η ανομβρία κερδίζει επικίνδυνα έδαφος τα τελευταία χρόνια, ιδίως στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της χώρας. Και τα πρόσφατα κύματα καύσωνα χειροτέρεψαν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση. Έτσι, όλο και περισσότερα έλατα χάνονται, σκοτωμένα από τη ζέστη και την ξηρασία των τριών τελευταίων ετών, τις οποίες ακολούθησε το έλλειμμα νερού. Σε πολλές ορεινές περιοχές, το πράσινο του δάσους παίρνει πλέον το χρώμα της σκουριάς των ξεραμένων αγκαθιών.
Η γειτονική της Γαλλίας Ισπανία δέχθηκε περίπου 25% λιγότερες βροχοπτώσεις από τον μέσο όρο που καταγράφηκε μεταξύ 1981 και 2020. Και φέτος ήταν η 3η πιο ξηρή που καταγράφηκε στον 21ο αιώνα, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Χώρας. AEMET.
Ιδιαίτερα, ο Μάρτιος και ο Μάιος ήταν δύο «πολύ ξηροί» μήνες και αρκετές περιοχές ζουν με το διαρκές πλέον άγχος της ελλείψεως νερού, με πρώτες την Ανδαλουσία και την Μαδρίτη.
Επιπλέον, μετά τους 40 και 44 βαθμούς του Ιουλίου, ο αγροτικός κόσμος αυτής της πλούσιας σε γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή δεν κρύβει την ανησυχία του εν όψει του φθινοπώρου και του χειμώνα που πλησιάζουν.
Στη Γερμανία, επηρεάζονται κυρίως οι βόρειες περιοχές, και πάλι λόγω έλλειψης επαρκών βροχοπτώσεων. Σε δύο ποταμούς, τον Έλβα και τον Όντερ, ισχύουν περιορισμοί ως προς τη διέλευση σκαφών, αφού η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει κατά πολύ. Ακόμα κι αν η παροχή πόσιμου νερού δεν είναι πρόβλημα, οι αρχές έχουν καλέσει τους κατοίκους να είναι φειδωλοί.
Στην Πολωνία, οι αρχές εκτίμησαν πρόσφατα ότι η ξηρασία θα μπορούσε να επηρεάσει τις καλλιέργειες δημητριακών σε 14 από τις 16 περιοχές της εδαφικής επικράτειας της χώρας, ενώ στην Πράγα η Ακαδημία Επιστημών τόνισε ότι η ξηρασία θα μπορούσε να φτάσει στο ιλιγγιώδες 80% απώλειας νερού.
Στις χώρες της Βαλτικής που επίσης επλήγησαν σοβαρά, η Λιθουανία κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στις αρχές Ιουλίου. «Οι αγρότες εκτιμούν ότι οι σοδειές τους κινδυνεύουν να μειωθούν κατά 40% έως 50%, ενώ απειλούνται ακόμη και τα παραδοσιακώς πλούσια αποθέματα ψαριών της περιοχής.
Οι κλιματικοί κίνδυνοι αυτού του είδους δεν είναι πλέον καινοτομία. Ήδη, το 2009, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος σημείωνε ότι «από το 1980, τα επεισόδια ξηρασίας στην Ευρώπη (είχαν) αυξηθεί σε αριθμό και ένταση», εξέλιξη με «εκτιμώμενο κόστος 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τριάντα χρόνια». Η Ευρώπη, το σπίτι μας, βρισκόταν ήδη σε τροχιά εξάντλησης των κύριων υδάτινων πόρων της. Κάποιο κώφευσαν, κάποιοι αποδείχθηκαν πιο προνοητικοί.