Μετά από αρκετά χρόνια, και πιο συγκεκριμένα από το 1997, η Νάνσυ Πελόζι πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ταϊβάν και αυτό έχει φέρει τεράστια οργή στην Κίνα. Αυτό συμβαίνει μιας και η χώρα είναι σε μία αρκετά ευαίσθητη περίοδο, με το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, ενόψει μάλιστα του συνεδρίου του τους επόμενους μήνες, όπου αναμένεται να επανεκλεγεί για τρίτη θητεία ο Σι Τζινπίνγκ, κι ενώ ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός αναμένεται να γιορτάσει την 95η επέτειο από την ίδρυσή του.
Η πολύχρονη κόντρα της Πελόζι με την Κίνα
Η Πελόζι έχει μακριά ιστορία στην κόντρα της με την κινεζική πολιτική ηγεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην παγκόσμια σκακιέρα. Μάλιστα, δύο χρόνια μετά την καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989, η Πελόζι -νέο μέλος τότε του κογκρέσου – είχε μετάσχει σε δικομματική αντιπροσωπεία που ύψωσε πανό αφιερωμένο «σε αυτούς που πέθαναν για τη δημοκρατία στην Κίνα» με την κινεζική αστυνομία να επεμβαίνει για να διαλύσει τη μικρή διαδήλωση.
Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής από την Καλιφόρνια, που εκπροσωπεί μια εκλογική περιφέρεια του Σαν Φρανσίσκο, όπου σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων είναι ασιατικής καταγωγής, έχει συγκρουστεί στο παρελθόν με προέδρους τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών για την κριτική που ασκεί στην Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει συναντηθεί με Θιβετιανούς – μεταξύ άλλων με τον Δαλάι Λάμα – καθώς και διαδηλωτές -ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας – του Χονγκ Κονγκ, αλλά και Ουιγούρους που υφίστανται κατά τις ΗΠΑ εθνοκάθαρση στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, κάτι που αρνείται επίμονα το Πεκίνο.
Έχει προσπαθήσει επί σειράν ετών να συνδέσει το εμπορικό καθεστώς της Κίνας με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντιτιθέμενη από το 1993 στη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων από την Κίνα και υποστήριξε φέτος το διπλωματικό μποϋκοτάζ του Μπάιντεν στη χειμερινή Ολυμπιάδα του Πεκίνου.