Τείνει να γίνει διεθνής κοινός τόπος ότι τα κρυπτονομίσματα πολλαπλασιάζονται, αλλά χωρίς να αποτελούν ασφαλή τρόπο αποθήκευσης αξίας. Στην αγορά των bitrcoin, ελλοχεύουν απατεώνες, όπως συνέβη πρόσφατα με ένα youtuber που φέρεται να εξαπατήσει σχεδόν 300 άτομα και να υπεξαιρέσει 4 εκατομμύρια ευρώ μέσω κρυπτονομισμάτων. Ο διάσημος Γαλλοβέλγος οικονομολόγος, Φιλίπ Ερλεν, δίνει συμβουλές προς «ναυτιλλομένους» για να μην παγιδευθούν από επιτηδείους.
Ονόμασε τον εαυτό του «Crypto Gov». Η εισαγγελία του Παρισιού άνοιξε έρευνα στα μέσα Ιουλίου, πριν από ελάχιστες ημέρες δηλαδή, για τεράστια απάτη με μέσον τα κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για έναν ΥouTuber, που συγκέντρωσε μια κοινότητα 4.000 ατόμων .με τα οποία μοιράστηκε τις συμβουλές του σχετικά με την επένδυση σε ψηφιακά νομίσματα, προτού, βέβαια, τους ανακοινώσει ότι φεύγει με όλα τα… χρήματά τους.
Έως σήμερα, σαράντα καταγγελίες έχουν υποβληθεί. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο αριθμός των θυμάτων είναι δυνατόν να ανέλθει σε σχεδόν 300 άτομα. Η συνολική ζημιά υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ και ο ύποπτος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
«Ποτέ δεν πρέπει να εμπιστεύεστε τα χρήματά σας σε ένα άτομο. Εάν θέλετε να επενδύσετε, πρέπει να πάτε σε μια αναγνωρισμένη πλατφόρμα», συμβουλεύει ο Φιλίπ Ερλέν, οικονομολόγος που ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα.
Ο Ερλέν διευκρινίζει ακόμη ότι πολλοί είναι αυτοί που «υπόσχονται μη βιώσιμες αποδόσεις και, αντιμέτωποι με τη βουτιά των κρυπτονομισμάτων, [το bitcoin έχασε περισσότερο από το 60% της αξίας του από τον Νοέμβριο], βρέθηκαν σε κατάσταση πτώχευσης».
Aπό τους 1.964 φακέλους δικαστικών διαφορών που μελετήθηκαν το 2021 από την αρμόδια γαλλική αρχή, σχεδόν 500 αφορούσαν δόλιες επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, σε σύγκριση με περίπου 6% των φακέλων που ελήφθησαν το 2020.
Η δημόσια αυτή αρχή σημειώνει επίσης ότι το ένα τέταρτο των αρχείων που έλαβε αφορούσε επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πλατφόρμες που εδρεύουν σε εξωτικές χώρες ή ακόμα και σε τελείως πλασματικές χώρες.
Στην παρούσα φάση, λοιπόν, ανάπτυξης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, θα πρέπει να δείχνουμε περισσότερη εμπιστοσύνη σε, οικονομικά και τεχνολογικά, πιο προηγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, καθώς, βέβαια, και σε ιδιώτες επιτήδειους που καιροφυλακτούν σε βάρος των πολιτών.