Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτοί είναι οι νέοι τιμοκατάλογοι που ισχύουν από σήμερα

Νέες αλλαγές ισχύουν από σήμερα στους λογαριασμούς ρεύματος καθώς τίθεται σε ισχύ το πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις 5 ευρώ το μήνα

Νέες αλλαγές ισχύουν από σήμερα στους λογαριασμούς ρεύματος καθώς τίθεται σε ισχύ το πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις 5 ευρώ το μήνα αλλά και απαγόρευση της έμμεσης εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τι ισχύει για κάθε πάροχο

  •     ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, 0,486 Euro/kwh. Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω, 0,498 Euro/kwh. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. Νυχτερινό τιμολόγιο 0,445 Euro/kwh.
  • Protergia: Χρέωση Ενέργειας Ημέρας 0,54913 Euro/kwh. Χρέωση Ενέργειας Νύχτας 0,54555 Euro/kwh. Μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.
  • Ήρων: για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση, ανεξαρτήτως του ύψους της, 0,575 Euro/kWh, πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
  • Elpedison: τιμολόγια από 0,9395 ένω 1,0024 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με επιστροφή τον επόμενο μήνα του Elpedison Loyalty Pass. Το πάγιο κυμαίνεται από 1,5 ευρώ το τετράμηνο έως 5 ευρώ το μήνα
  • Nrg: τιμή ενέργειας 0,499-0,569 Euro/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα και πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής.
  • Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: τιμή με έκπτωση συνέπειας 0,563-0,576 Euro/kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας 0,583 -0,591Euro/kWh. Πάγιο 5 ευρώ.
  • Volterra: Χρέωση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας: 0,6700 Euro/kWh, Πάγια Χρέωση: 4,5Euro/30 ημερολογιακές ημέρες.
  • WATT+VOLT: 0,62Euro/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών.
  • Zeniθ: Χρέωση ενέργειας 0,55500 Euro/kWh, πάγιο 4,5 ευρώ.

Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση ενέργειας

Σχέδια SOS για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μελετά η ελληνική κυβέρνηση, στη «σκιά» του ρωσικού «ενεργειακού πολέμου» που σχετίζεται με την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Αυγουστο και θα ξεκινήσει από τους δημόσιους χώρους, όπου μεταξύ άλλων, θα σβήνει η μία στις 10 λάμπες του οδοφωτισμού καθώς και τα φωτα καλλωπισμού στα αρχαιολογικά και άλλα μνημεία μετά τις 3 τα ξημερώματα.

Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα αποζημίωσης της βιομηχανίας ενώ «παγώνει» για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια και το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ. Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα επανεξεταστεί η κατάσταση και δεν αποκλείεται να αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της Καθημερινής. 

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εφημερίδα, επισημαίνει ότι ο ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλας μας», τονίζει, εξηγώντας ότι με τη στενότητα ενέργειας που υπάρχει στη διεθνή αγορά, ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στον εφοδιασμό και στις τιμές.