Την πληρωμή των φόρων των επιχειρήσεων σε ευρώ ή και δολάρια, αντί για το τοπικό ουγγρικό φιορίνι, ανακοίνωσε σήμερα πως θα ξεκινήσει να αποδέχεται η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα αποθέματα της χώρας σε «σκληρό» συνάλλαγμα, σε ένα διάστημα εκτόξευσης των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων και επιβράδυνσης της οικονομίας της.
Όπως οι έτερες κεντροευρωπαϊκές χώρες, ήτοι η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, έτσι και η Ουγγαρία βρίσκεται ακόμη αρκετά μακριά από την υιοθέτηση του ευρώ. Μάλιστα, ειδικά για τον Βίκτορ Όρμπαν το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό, καθώς θεωρεί ότι η χώρα του θα απωλέσει τον έλεγχο της οικονομικής της κυριαρχίας από τις Βρυξέλλες. Από την άλλη πλευρά χρειάζεται να αυξήσει τα αποθέματα κυρίως σε ευρώ, εξού και η απόφαση που ανακοινώθηκε νωρίτερα.
Σημειωτέον πως σε μια τέτοια κίνηση είχε ήδη προχωρήσει η Τσεχία, από τον περασμένο μήνα, όταν και ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε ευρώ.
Οι λόγοι
«Είναι τεχνικά πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να πληρώσουν φόρους σε ευρώ ή σε δολάρια, οπότε είναι και πιο εύκολο για το ουκρανικό κράτος, καθώς οι ανάγκες σε επίπεδο εισαγωγών έχουν αυξηθεί κάθετα» σχολίασε ο προσωπάρχης του Όρμπαν, σε δηλώσεις του νωρίτερα. Όπως εξήγησε, οι εισαγωγές της χώρας σε πρώτες ύλες, που πληρώνονταν σε ξένο συνάλλαγμα, αναλογούσαν κάποτε στο 3%-3,5% των συνολικών εισαγωγών της χώρας, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό έχει ανέβει στο 20%-21%.
Παράλληλα το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου πίεσε την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, επιδεινώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, καθώς η Ουγγαρία έχει μεγάλη εξάρτηση στις ενεργειακές ροές από την Ρωσία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ουγγρικό φιορίνι είναι το πιο χαμένο νόμισμα της μέχρι τώρα χρονιάς μεταξύ των χωρών της κεντρικής Ευρώπης και μάλιστα νωρίτερα αυτό το μήνα άγγιξε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ έναντι του ευρώ στα 416,90 ανά ευρώ.
Το δυσμενές κλίμα για την ουγγρική οικονομία και το νόμισμα της επιδεινώνεται προφανώς και από την κόντρα της με την Κομισιόν, που έχει ήδη παγώσει τα κονδύλια που αναλογούν στην Βουδαπέστη από το Ταμείο Ανάκαμψης και απειλεί επίσης να παγώσει και κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό λόγω των πρακτικών της χώρας στο μέτωπο του Κράτους Δικαίου. Η αυξημένη αυτή πίεση σε περίοδο… ισχνών αγελάδων έχει προκαλέσει πάντως μια ορατή υπαναχώρηση της κυβέρνησης Όρμπαν που πλέον είναι πιο δεκτική στις τροποποιήσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες.