Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι το μείζων θέμα της Ευρώπης και όπως είναι φυσικό επηρεάζει άμεσα και την Ελλάδα, μιας και η χώρα μας έχει κάποια εξάρτηση, εξετάζει όλα τα δεδομένα που έχει, προκειμένου να εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια.
Όπως έγινε γνωστό η Μόσχα έκοψε το Σάββατο την παροχή στη Λετονία, δείχνοντας, ενώ παίζει παιχνίδια με τον αγωγό Nord Stream 1, επικαλούμενη τις κυρώσεις και την αδυναμία επισκευής της τουρμπίνας.
Η Ευρώπη ετοιμάζεται ήδη για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι εξελίξεις, ωστόσο, τρέχουν πιο γρήγορα από τον ρυθμό των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, την ίδια στιγμή που οι τιμές διατηρούνται σε πρωτοφανώς υψηλά επίπεδα, συμπαρασύροντας ολόκληρο το φάσμα της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε ένα πραγματικό ράλι ακρίβειας.
Η Gazprom ανακοίνωσε το Σάββατο τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου στη Λετονία, λόγω παραβίασης των κανόνων, όπως δήλωσε, εννοώντας ότι δεν καταβλήθηκε το αντίτιμοσε ρούβλια, όπως έχει ορίσει με νομοθετικό διάταγμα το Κρεμλίνο και ο Πούτιν.
Για τους ίδιους λόγους, η Gazprom έχει ήδη διακόψει την τροφοδοσία σε Πολωνία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ολλανδία και Δανία.
Παράλληλα, προφασιζόμενη τεχνικούς λόγους και τις δυτικές κυρώσεις έχει μειώσει στο 20% τη ροή στη Γερμανία μέσω του αγωγού Νord Stream 1. Εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και χωρίς την έγκριση της Gazprom, η τουρμπίνα δεν εστάλη από τον Καναδά στην Ρωσία αλλά στην Γερμανία.
Το Βερολίνο έχει ήδη ανακοινώσει μία σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας αναφορικά με τη βιομηχανία τους, με το επιπλέον ετήσιο κόστος για τα γερμανικά νοικοκυριά υπολογίζεται σε 3.000 ευρώ!
Το σχέδιο της Ελλάδας για την εξοικονόμηση ενέργειας
H ελληνική κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15%. Πιο συγκεκριμένα:
- -Τα πρώτα φώτα που θα σβήσουν, θα είναι των μνημείωnν. Ο διακόπτης θα πέφτει στις 3 τα ξημερώματα.
- -Θα ακολουθήσει και η μείωση του δημόσιου φωτισμού, με τους δήμους να σβήνουν την παροχή σε μία στις 10 λάμπες.
- -Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα επανεξεταστεί η κατάσταση και δεν αποκλείεται να αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα.
Σε 4 άξονες η στρατηγική
Η στρατηγική για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας βασίζεται σε 4 άξονες:
- -Την αύξηση των παραγγελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα,
- -τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία αναμένεται σε δύο μήνες, όταν θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η Πτολεμαΐδα 5,
- -την καύση πετρελαίου στις 5 υβριδικές μονάδες φυσικού αερίου,
- -την ενοικίαση 2 υπόγειων αποθηκών στην Ιταλία.
Η ανάλυση ρίσκου της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο.