“Πρεμιέρα” τη Δευτέρα κάνει τελικά η πλατφόρμα Fuel Pass 2, που αφορά στην επιδότηση καυσίμων από 45 έως 100 ευρώ και αφορά σε περίπου 3,1 εκατομμύρια πολίτες για το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2022.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, vouchers.gov.gr θα τεθεί σε λειτουργία τη Δευτέρα. Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων θα μπορούν να γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:
- 1.8.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1
- 2.8.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3
- 3.8.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,
- 4.8.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,
- 5.8.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.
Από τις 6.8.2022 και εξής, θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ των φυσικών προσώπων.
Ποιους αφορά
Δικαιούχος της επιδότησης είναι κάθε μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, κάτοχος ενός οχήματος, Ι.Χ. αυτοκινήτου ή δικύκλου, βενζινοκίνητου, πετρελαιοκίνητου ή ακόμη και ηλεκτροκίνητου! Οποιος εκ των δικαιούχων δεχθεί να λάβει την επιδότηση μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής κάρτας θα λάβει ποσό προσαυξημένο κατά 15 ευρώ. Συνολικά, περίπου 3.100.000 νοικοκυριά υπολογίζεται ότι θα λάβουν τον Ιούλιο επιδοτήσεις συνολικού ύψους 315 εκατ. ευρώ.
Fuel pass 2 – Τι να προσέξετε
1 Επιλέξιμα θα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων και των ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και μη δυνάμενο να υπερβεί τις 45.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά όρια θα είναι τα εξής:
- 30.000 ευρώ για κάθε άγαμο
- 33.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι εγγάμων συζύγων ή για κάθε ζευγάρι συναψάντων σύμφωνο συμβίωσης
- 36.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
- 39.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
- 42.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
- 45.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
2 Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
3 Όσοι επιλέξουν τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας δικαιούνται ενίσχυση προσαυξημένη κατά 15 ευρώ σε σύγκριση με αυτήν που θα ισχύει για όσους προτιμήσουν την κατάθεση των χρημάτων της επιδότησης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
4 Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη έχει δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr, το όχημα για το οποίο επιθυμεί να λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου θα πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Η επιδότηση θα ισχύει για ένα μόνο όχημα του αιτούντος, είτε Ι.Χ. αυτοκίνητο είτε δίκυκλο. Δικαιούχος θα είναι κάθε κάτοχος ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου, είτε βενζινοκίνητου είτε πετρελαιοκίνητου είτε ηλεκτροκίνητου! Ουσιαστικά, κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα να έχει τεθεί σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
5 Η επιδότηση για το Ι.Χ. αυτοκίνητο θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και θα ισούται με 0,36 ευρώ το λίτρο, δηλαδή θα είναι αυξημένη κατά 64% περίπου σε σύγκριση με αυτήν που είχε εγκριθεί την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες θα είναι αυξημένη από τα 40 στα 65 ευρώ.
Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση του Ι.Χ. για τους τρεις μήνες θα ανέρχεται σε 85 ευρώ (0,472 ευρώ το λίτρο), θα είναι δηλαδή αυξημένη κατά 30 ευρώ. Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών που κατοικούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, η επιδότηση θα ανέρχεται σε 45 ευρώ (0,25 ευρώ ανά λίτρο), ενώ για όσους διαμένουν μόνιμα σε νησιωτική περιοχή η ενίσχυση θα φθάνει τα 55 ευρώ (0,305 ευρώ ανά λίτρο).