Κόσμος

Le Monde: Η Ε.Ε. αξιολογεί τις ψηφιακές δεξιότητες των Ευρωπαίων

Η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα σημειώνουν τη χαμηλότερη βαθμολογία σε αυτόν τον δείκτη, ο οποίος μετρά την πρόοδο σε τέσσερις βασικούς τομείς: δεξιότητες των ανθρώπων, υποδομές, μετασχηματισμός επιχειρήσεων και ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν από ελάχιστες ημέρες, δείχνει ότι οι χώρες – μέλη της Ένωσης έχουν κάνει προόδους στην εξοικείωση και τη χρήση των ψηφιακού τύπου τεχνολογιών. Η πανδημική κρίση της covid – 19 και τα επακόλουθα lockdown συνέβαλαν στην αύξηση του σχετικού ποσοστού, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά από τις πιο προηγμένες ψηφιακά επιχειρήσεις.

Πιο ειδικά, μεταξύ των 27 κρατών – μελών, η Φινλανδία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία είναι τα πιο προηγμένα κράτη, μπροστά από την Ιρλανδία, τη Μάλτα και την Ισπανία, αναφέρει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βασίζεται στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας.

Η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα σημειώνουν τη χαμηλότερη βαθμολογία σε αυτόν τον δείκτη, ο οποίος μετρά την πρόοδο σε τέσσερις βασικούς τομείς: δεξιότητες των ανθρώπων, υποδομές, μετασχηματισμός επιχειρήσεων και ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Ακόμη και οι πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «βιώνουν ελλείψεις σε βασικούς τομείς», όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων δεδομένων («Big Data») ή ελλείψεις δεξιοτήτων, σημειώνει η Επιτροπή.

Μόνο το 54% των Ευρωπαίων ηλικίας 16 έως 74 ετών έχει τουλάχιστον «βασικές ψηφιακές δεξιότητες». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, δεν βρίσκει το ποσοστό μικρό, ανησυχεί γι’ αυτό και στοχεύει στο 80% το 2030.

Επιπλέον, «παρόλο που 500.000 ειδικοί στην τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) εισήλθαν στην αγορά εργασίας μεταξύ 2020 και 2021, τα 9 εκατομμύρια που υπάρχουν στην Ένωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ελλείψεις»Η Επιτροπή ευελπιστεί να φθάσει σε 20 εκατομμύρια το 2030.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, οι εταιρείες αύξησαν τη χρήση ψηφιακών λύσεων» και η χρήση του λεγομένου «cloud computing» αφορά πλέον το 34% από αυτές, αναφέρει περαιτέρω η Commission. Αλλά μόνο το 8% των εταιρειών χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και το 14% μεγάλα δεδομένα, με τον αντίστοιχο ενωσιακό στόχο να καθορίζεται στο 75% το 2030.

Η κατάσταση είναι χειρότερη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τις οποίες μόνο το 55% «έχει φτάσει τουλάχιστον σε ένα βασικό επίπεδο ψηφιοποίησης» . Στόχος είναι να φτάσει το 90% έως το 2030.

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι επιχειρηματικοί τομείς και οι βιομηχανίες της ΕΕ έχουν τις καλύτερες ψηφιακές λύσεις», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν σε σχετική δήλωσή του.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες παρατηρούν μια τάση σύγκλισης: «Τα κράτη μέλη που ξεκίνησαν από χαμηλότερα επίπεδα προσεγγίζουν σταδιακά τη διαφορά προχωρώντας ταχύτερα».  Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ιταλία, την Πολωνία και την Ελλάδα.