Κόσμος

Φυσικό αέριο: Ο ανελέητος πόλεμος Ρωσίας – Δύσης – Τελευταίο “θύμα”η Λετονία

Πώς εξελίχθηκε η σύγκρουση του Φυσικού Αερίου

Ο πόλεμος που εξελίσσεται παράλληλα με την σύγκρουση στην Ουκρανία,μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για το φυσικό αέριο έχει δραματικές, πολύπλευρες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις.

Η Μόσχα συνεχίζει να απειλεί άμεσα τη Δύση με αιχμή το φυσικό αέριο. Ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι σταμάτησε να τροφοδοτεί τη γειτονική Λετονία με αέριο, κατηγορώντας την για παραβίαση όρων αναφορικά με την παραλαβή αερίου.

Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει τις παροχές αερίου προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, που αρνήθηκαν να πληρώσουν για το αέριο με τον τρόπο που ορίζει διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια σε ρωσική τράπεζα στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος διακανονισμού των συναλλαγών. Η Ρωσία έχει επίσης σταματήσει τις πωλήσεις αερίου στην Shell Energy Europe στη Γερμανία.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Gazprom δεν διευκρίνισε ποιους όρους θεωρεί ότι παραβίασε η Λετονία. Χθες, η λετονική ενεργειακή εταιρία Latvijas Gaze δήλωσε ότι αγοράζει αέριο από τη Ρωσία και πληρώνει σε ευρώ αντί σε ρούβλια, όπως απαιτείται στις συναλλαγές με την Gazprom. Παράλληλα, η Gazprom κατηγόρησε τη Siemens Energy ότι δεν επισκεύασε πλήρως την τουρμπίνα για τον αγωγό Nord Stream 1.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη αναζητεί εναλλακτικές πηγές και τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας με τη Γερμανία να προχωρά ήδη σε μέτρα, κόβοντας το ζεστό νερό από τα δημόσια κτίρια και τον φωτισμό από ιστορικά μνημεία.

Πώς εξελίχθηκε η σύγκρουση του Φυσικού Αερίου

Η έναρξη έγινε όταν η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα δέχεται πλέον πληρωμές σε ρούβλια από «εχθρικές» χώρες, συμπεριλαμβανομένων των εθνών της ΕΕ. Η Ευωρπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τα μέλη της  ότι πληρώνοντας σε ρούβλια θα παραβίαζαν τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η Ουάσιγκτον συμφωνεί να παράσχει στην Ευρώπη επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος.

Το “τέλος” του Nord Stream 2
Στις 22 Φεβρουαρίου 2022, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς λέει ότι αναστέλλει το έργο του αγωγού Nord Stream 2 με τη Ρωσία ως απάντηση στην αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία. Το έργο αποτελεί εδώ και καιρό πηγή έντασης με τους συμμάχους του Βερολίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, οι οποίοι ανησυχούν ότι θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία.
Η Ουκρανία φοβάται επίσης ότι θα χάσει έσοδα από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου εάν προχωρήσει ο Nord Stream 2, ο οποίος θα παρέδιδε ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Πίεση στην Ευρώπη

Στα μέσα Ιουνίου, η Gazprom μειώνει δραστικά τις καθημερινές προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream, προκαλώντας την εκτίναξη των τιμών.Διεκδικώντας ένα τεχνικό πρόβλημα, η Gazprom μειώνει τις παραδόσεις κατά αρκετές εγκοπές, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται να δώσουν στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας.Στις 23 Ιουνίου, η Γερμανία κινείται πιο κοντά στη διανομή φυσικού αερίου, αυξάνοντας το επίπεδο συναγερμού των προμηθειών της στο δεύτερο από τα τρία στάδια.

Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου

Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία. Οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου εκτινάσσονται στα ύψη λόγω φόβων για πιθανές περικοπές στις προμήθειες. Στις 2 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκόπτει επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα τραπεζικών εμβασμάτων SWIFT., αλλά γλιτώνει δύο μεγάλους δανειστές με ισχυρούς δεσμούς με τον ενεργειακό τομέα, αντανακλώντας την εξάρτηση αρκετών κρατών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στις 27 Απριλίου, ο ρωσικός κολοσσός Gazprom διακόπτει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, σε μια κίνηση που η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιγράφει ως «εκβιασμό».Λέει ότι τα δύο μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ λαμβάνουν τώρα αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ. Στις 21 Μαΐου, η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο στη γειτονική Φινλανδία, η οποία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια και εξόργισε τη Μόσχα ζητώντας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι Κάτω Χώρες και η Δανία αποκόπτονται επίσης αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Στις 30 Μαΐου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να σταματήσουν τις περισσότερες ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, αλλά να αναβάλουν την απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Εμπάργκο των ΗΠΑ

Στις 8 Μαρτίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απαγορεύει τις αμερικανικές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η ΕΕ λέει ότι θα μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος και η Βρετανία λέει ότι θα καταργήσει σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μέχρι το τέλος του 2022.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο

Στις 11 Ιουλίου, η Gazprom ξεκινά 10 ημέρες τακτικής συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, με αποτέλεσμα περικοπές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μια εβδομάδα αργότερα, η ΕΕ και το Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία για τον διπλασιασμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από το πλούσιο σε ενέργεια έθνος της Κασπίας στην Ευρώπη. Το μπλοκ των 27 εθνών έχει επίσης στραφεί σε πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες όπως το Κατάρ, η Νορβηγία και η Αλγερία για να καλύψει το ενεργειακό του έλλειμμα. Στις 20 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο κατά 15 τοις εκατό τους επόμενους μήνες για να εξασφαλίσουν τα χειμερινά αποθέματα.

Και η …Λετονία

Στις 25 Ιουλίου, η Gazprom λέει ότι θα μειώσει περαιτέρω την παροχή σε περίπου 20 τοις εκατό της χωρητικότητας του αγωγού λόγω της «τεχνικής κατάστασης» μιας από τις ανεμογεννήτριες.

Η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει «κανένας τεχνικός λόγος» για την κίνηση.

Στις 30 Ιουλίου, η Gazprom αναστέλλει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Λετονία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη παραβιάσεις των όρων αγοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο