Κόσμος

Γερμανία: Στους καταναλωτές τα “σπασμένα” από το κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας αερίου

Στους καταναλωτές "πετάει το μπαλάκι" η Γερμανική κυβέρνηση μετά τους εκβιασμούς της Ρωσίας για να αποφευχθεί η κατάρρευση παρόχων φυσικού αερίου.

Στους καταναλωτές “πετάει το μπαλάκι” η Γερμανική κυβέρνηση μετά τους εκβιασμούς της Ρωσίας για να αποφευχθεί η κατάρρευση παρόχων φυσικού αερίου. Έτσι το Βερολίνο τους επιτρέπει να μετακυλήσουν στους καταναλωτές το 90% των ζημιών από το κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας. Όπως επισημαίνει  η Deutsche Welle, oι καταναλωτές γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα» του ράλι τιμών του φυσικού αερίου. Άγνωστο παραμένει ωστόσο πόσο βαθιά θα πρέπει εν τέλει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ζητήματα Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο να πληρώσει επιπλέον στις ήδη αυξημένες τιμές από 1,5 και μέχρι 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει περίπου 20.000 κιλοβατώρες το χρόνο το κόστος θα φθάσει, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, από τα 500 μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

Handelsblatt: Η Γερμανία συνυπεύθυνη για την ενεργειακή κρίση

Με άρθρο της η Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει πως οι πολιτικές τόσο στα ενεργειακά αλλά και γενικότερα της Γερμανίας τα προηγούμενα χρόνια, την έφεραν σε αυτή τη δυσμενή θέση.

H εφημερίδα αναφέρεται στη στάση των χωρών του Νότου στην πρόσφατη σύσκεψη για την Ενέργεια: «Χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, μην έχοντας ξεπεράσει ακόμη τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, δείχνουν ελάχιστη κατανόηση για το ότι η βιομηχανία της μεγαλύτερης και πιο ισχυρής  οικονομίας της Ευρώπης απειλείται από την έλλειψη φυσικού αερίου. Αυτό εξηγεί τον συμβιβασμό της Συνόδου Κορυφής και την περιορισμένη προθυμία χωρών όπως η Ισπανία, η οποία άλλαξε εγκαίρως τις εισαγωγές ενέργειας με μεγάλες δαπάνες, να υποστηρίξουν τελικά την εκστρατεία εξοικονόμησης αερίου. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο Πούτιν θα συνεχίσει να δοκιμάζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κατά το δοκούν, αν δε αυτή διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο θα εξαρτηθεί επίσης από το πώς θα εξελιχθεί η εσωτερική πολιτική συζήτηση στη Γερμανία και από το αν το Βερολίνο δείξει προθυμία να σπάσει ταμπού στην ενεργειακή πολιτική».