Οικονομία

Λογαριασμός ρεύματος: Ορίζεται πλαφόν 5 ευρώ στις μηνιαίες πάγιες χρεώσεις

Λογαριασμός ρεύματος: Επιβολή ανώτατου ορίου χρέωσης των μηνιαίων παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος θα υπάρξει από εδώ και πέρα με ανώτατο πλαφόν στους προμηθευτές στα 5 ευρώ

Επιβολή ανώτατου ορίου χρέωσης των μηνιαίων παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος θα υπάρξει από εδώ και πέρα με ανώτατο πλαφόν στους προμηθευτές στα 5 ευρώ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι’ αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

«Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ -κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», είπε ο κ. Σκρέκας και ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι κατατίθεται σήμερα η νομοθετική παρέμβαση.

Ο κ. Σκρέκας είχε καλέσει τους πολίτες να μην σπαταλούν ενέργεια, λέγοντας πως «δεν πρέπει να ξοδεύουμε, να σπαταλούμε ενέργεια που δεν χρειαζόμαστε», και επισημαίνοντας πως αυτό δεν κάνει καλό στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού, αλλά ούτε στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Σχετικά με την επίδραση της μείωσης της παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία, ο κ. Σκρέκας είπε ότι έχει υπάρξει μέριμνα και σενάρια.

«Έχουμε προνοήσει και αυξάνουμε την συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, μπορεί μέχρι και να διπλασιαστεί, υπάρχουν πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που μπορούν να λειτουργήσουν με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο και έχουμε προχώρησει στην αύξηση του αποθέματος υγροποιημένου φυσικού αερίου», ανέφερε.

Η νέα πλωτή δεξαμενή στην Ρεβυθούσα έχει ήδη φθάσει και στα τέλη Αυγούστου θα μπορεί να δεχθεί το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου.