Κόσμος

Μπάιντεν: Οι επιδιώξεις του Αμερικανού προέδρου στη συνομιλία με Σι εν μέσω έντασης για την Ταϊβάν

Εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του, την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ένταση λόγω ΤαΪβάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ ενδέχεται να πραγματοποιήσουν την πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία τους, εντός της ημέρας, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή επίσκεψη στην Ταϊβάν που διεκδικείται από την Κίνα από την Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι η από καιρό προγραμματισμένη κλήση θα έχει μια ευρεία ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Κίνα δεν έχει ακόμη καταδικάσει.

Στον πυρήνα της, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν την ανταλλαγή ως μια άλλη ευκαιρία να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, των οποίων οι δεσμοί θολώνονται ολοένα και περισσότερο από τις εντάσεις σχετικά με τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν, την οποία ο Σι έχει ορκιστεί να επανενώσει με την ηπειρωτική χώρα, με τη βία εάν χρειαστεί.

Το Πεκίνο έχει εκδώσει κλιμακούμενες προειδοποιήσεις για επιπτώσεις σε περίπτωση που η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν, μια κίνηση που θα ήταν μια δραματική, αν και όχι άνευ προηγουμένου, επίδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ στο νησί, το οποίο λέει ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενες κινεζικές στρατιωτικές και οικονομικές απειλές.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν και ακολουθεί  πολιτική «μίας Κίνας» που αναγνωρίζει διπλωματικά το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι. Αλλά είναι υποχρεωμένη από τη νομοθεσία των ΗΠΑ να παρέχει στο νησί τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, και οι πιέσεις στο Κογκρέσο έχουν αυξηθεί για πιο ρητή υποστήριξη.

«Πρόκειται να διατηρήσουμε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Κίνας, μια από τις πιο σημαντικές διμερείς σχέσεις που έχουμε, όχι μόνο σε αυτήν την περιοχή, αλλά σε όλο τον κόσμο, επειδή αγγίζει τόσα πολλά», είπε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η δέσμευση ηγέτη προς ηγέτη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν.

Ο Σι έχει συμφέρον να αποφύγει μια τεταμένη αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς επιδιώκει μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία στο συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το οποίο αναμένεται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, εκτιμούν  αναλυτές.

Ο Μπάιντεν θέλει επίσης να συζητήσει θέματα για το κλίμα και τον οικονομικό ανταγωνισμό, καθώς και την ιδέα να τεθεί ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο για να τιμωρηθεί η Μόσχα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, ένα θέμα που έθεσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν με τους Κινέζους ομολόγους της νωρίτερα τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συζητούσε εάν θα άρει ορισμένους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ως τρόπο για να χαλαρώσει ο αυξανόμενος πληθωρισμός, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν αναμένεται απόφαση πριν από την κλήση.

Όταν ο Μπάιντεν μίλησε για τελευταία φορά με τον Σι τον Μάρτιο, προειδοποίησε για «συνέπειες» εάν το Πεκίνο παράσχει υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι αυτή η κόκκινη γραμμή δεν έχει ξεπεραστεί τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο