Η ενεργειακή κρίση είναι παρούσα και, μαζί με αυτήν, η αναπόφευκτη πληθωριστική – οικονομική κρίση. Ωστόσο, στην Γερμανία, την ευρωπαϊκή χώρα που κατ’ εξοχήν εξαρτάται ενεργειακά από την Ρωσία, ο πληθωρισμός υποχώρησε και πάλι κάπως τον Ιούλιο, παρά το ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,5% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 7,6% και τον Μάιο κυμάνθηκε στο 7,9%. Πάνω από όλα, τα άλματα των τιμών της ενέργειας, συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, και οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων τροφοδοτούν τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου. Τον Ιούλιο, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 35,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τα τρόφιμα κόστισαν 14,8% περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, από την πλευρά, προσπαθεί να βρει τρόπους να ανακουφίσει οικονομικά τους πολίτες, μέσα από μικρά αλλά απτά και εφαρμόσιμα μέτρα. Για παράδειγμα, από την 1η Ιουλίου, οι πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας δεν χρειάζεται πλέον να πληρώνουν για την προώθηση της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του λογαριασμού τους.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο.
Με βάση τις αναλυτικές προσεγγίσεις έμπειρων οικονομολόγων, ο κόσμος δεν μπορεί προς το παρόν να ελπίζει σε διαρκή πτώση του πληθωρισμού, με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί. «Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες. Θα μπορούσε ακόμη και να αυξηθεί ξανά τον Σεπτέμβριο, επειδή τα προσωρινά μέτρα ανακούφισης δεν θα ισχύουν πλέον», τόνισε σχετικά η πρόσφατη μηνιαία έκθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι ρυθμοί πληθωρισμού στο σημερινό επίπεδο δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε στην επανενωμένη Γερμανία. Στα παλιά ομοσπονδιακά κράτη της Δυτικής Γερμανίας υπήρχαν παρόμοια υψηλές τιμές κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1973 λόγω της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης.
Προς το παρόν, όμως, οι γερμανικές αρχές έχουν καταφέρει να τιθασεύσουν την αύξηση του τιμαρίθμου, ακολουθώντας απαρέγκλιτα ένα άρτια σχεδιασμένο πρόγραμμα λελογισμένων μέτρων, που καθιστούν εφικτή την – εκ πρώτης όψεως, τουλάχιστον – παράδοξη μείωση του πληθωρισμού.