«Έχει σφυρηλατήσει ένα μοναδικό, εγκεφαλικό και βαθύ στυλ μαγειρικής που την κάνει να ξεχωρίζει από τους σύγχρονούς της, την ίδια στιγμή που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη γαστρονομία ως εργαλείο κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης», δήλωσαν τα μέλη της επιτροπή που την βράβευσαν.
Ποια είναι η Λέονορ Εσπινόζα
Η Λέονορ μεγάλωσε στην Καρθαγένη, στις ακτές της Καραϊβικής και στην Κολομβία. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μία αυτοδίδακτη σεφ. Σπούδασε οικονομικά και τέχνες και εργάστηκε στη διαφήμιση πριν κάνει το άλμα στην κουζίνα σε ηλικία 35 ετών.
Το 2017 ανακηρύχθηκε η καλύτερη γυναίκα σεφ της Λατινικής Αμερικής. Ενσωματώνει πολλά παραδοσιακά συστατικά στο μαγειρικό της ρεπερτόριο, από εξωτικά φρούτα και κόνδυλους των Άνδεων μέχρι μυρμήγκια και προνύμφες.
Ανέκαθεν ο κόσμος της υψηλής γαστρονομίας είναι ένας κλάδος που κυριαρχείται από άνδρες, αλλά η Λέονορ Εσπινόζα έχει γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς για όλες τις άλλες επίδοξες γυναίκες μαγείρισσες. Η Λέονορ αυτό που ελπίζει είναι να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη μαγειρική της για να προωθήσει την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των πιο φτωχών περιοχών της Κολομβίας.