Η Ελλάδα παραμένει αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια υποχρεωτική μείωση κατά 15% στο φυσικό αέριο για όλα τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας στον ΣΚΑΪ η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσει στην παραπάνω ενέργεια. «Προχωρήσαμε ήδη σε παρεμβάσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου, διαφωνούμε με την οριζόντια και υποχρεωτική μείωση κατά 15% για όλα τα κράτη μέλη χωρίς να εξετάζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες και χωρίς αυτό να έχει αποτέλεσμα στις βορειότερες χώρες» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.
Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της E.E., τροφοδοτείται από τον Turk Stream που μεταφέρει αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και μέσω της ενισχυμένης πλέον ικανότητας ανεφοδιασμού με LNG φορτία από τη Ρεβυθούσα. Επομένως, η χώρα μας αλλά και οι «σύμμαχοί» της δεν έχουν κανέναν λόγο, εφόσον διαθέτουν επάρκεια, να υποκύψουν σε διλήμματα υποχρεωτικών περικοπών. Από την άλλη πλευρά του τραπεζιού του συμβουλίου υπουργών θα βρίσκεται παραταγμένο το ισχυρότερο μπλοκ της Ευρωζώνης: Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, χώρες που επηρεάζονται καταλυτικά από τα τερτίπια του Ρώσου προέδρου και οι οποίες δεν διαθέτουν υποδομές LNG, επομένως είναι και οι πλέον ευάλωτες της ενεργειακής κρίσης. Ο Πούτιν έχει επιλέξει τον δρόμο της χειραγώγησης της Ευρώπης μέσω αυξομειώσεων στην ποσότητα του φυσικού αερίου, όπλο που σήμερα συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την τροφοδοσία των χωρών αυτών και προεξοφλεί έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.
Ελλάδα: Το σχέδιο για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού
Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο και οι προετοιμασίες για τη χειμερινή περίοδο αναφορικά με τα ενεργειακά στη χώρα. Πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια αν η Ρωσία κλείσει τη “στρόφιγγα”.
Η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Ενέργειας είναι καθησυχαστικοί σχετικά με μια ενδεχόμενη κρίση αν και σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα του αερίου προς την Ευρώπη, εντούτοις ένα ολικό κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1 θα προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αυτό που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ότι μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ενσωμάτωση του δεξαμενόπλοιου αποθήκευσης LNG στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να διασφαλιστεί και η αποθήκευση ποσοτήτων φυσικού αερίου της χώρας σε υπόγεια αποθήκη της Ιταλίας.
Τι θα φέρει η μείωση 15% στο φυσικό αέριο
Ενδεχόμενη μείωση 15% στην κατανάλωση ειδικά για τη χειμερινή περίοδο εκτιμάται ότι θα προκαλούσε σοβαρές παρενέργειες και στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος. Η αναλογία από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι περίπου 30%-35%. Με τον παγετό και το χιόνι, τον χειμώνα λόγω της λεγόμενης στοχαστικότητας των ΑΠΕ και με την επανεκκίνηση των ορυχείων λιγνίτη σε εξέλιξη, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος, καθώς οι ΑΠΕ θα τεθούν αυτόματα εκτός.