Κόσμος

Ουκρανικά σιτηρά: Η πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού περιπλέκει την κατάσταση

Βέβαια η πυραυλική επίθεση της Μόσχας στο λιμάνι της Οδησσού όπως κατήγγειλε η Ουκρανία, περιπλέκει την κατάσταση και δημιουργεί μια εξαιρετικά επισφαλή εικόνα για το αν και πότε θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, υπογράφηκε την Παρασκευή στην Τουρκία η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την απελευθέρωση της μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών σε εξαγωγικούς προορισμούς. Βέβαια η πυραυλική επίθεση της Μόσχας στο λιμάνι της Οδησσού όπως κατήγγειλε η Ουκρανία, περιπλέκει την κατάσταση και δημιουργεί μια εξαιρετικά επισφαλή εικόνα για το αν και πότε θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές.

Όμως για πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής που εξαρτώνται από καιρό από τις δύο εμπόλεμες χώρες όσον αφορά σε βασικά τρόφιμα, το σιτάρι δεν πρόκειται να φτάσει αρκετά σύντομα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Ρωσίας ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας αύξησης των τιμών των τροφίμων κατά 17% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), οδηγώντας μεγάλους πληθυσμούς στα πρόθυρα της πείνας.

Καμπανάκι για επισιτιστική κρίση

Στη Μέση Ανατολή, ο Λίβανος, η Τυνησία και η Λιβύη βασίζονταν συνήθως στην Ουκρανία για περίπου το ήμισυ των εισαγωγών τους, σύμφωνα με στοιχεία του FAO. Και η Αίγυπτος, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς τροφίμων στον κόσμο, το 2021 αγόρασε το 80% του σιταριού της από τη Ρωσία και την Ουκρανία.