Κόσμος

Λαβρόφ: Διαβεβαιώσεις στο Κάιρο για τις προμήθειες ρωσικών σιτηρών

Ο Λαβρόφ επισκέπτεται την Αίγυπτο στο πλαίσιο περιοδείας του σε αφρικανικά κράτη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προσέφερε διαβεβαιώσεις για τις προμήθειες ρωσικών σιτηρών στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κάιρο την Κυριακή, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με μια συμφωνία για την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Αίγυπτος είναι ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο και πέρυσι αγόρασε περίπου το 80% αυτών των εισαγωγών από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου διέκοψε τις αποστολές και επιτάχυνε την άνοδο των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων, προκαλώντας οικονομικό σοκ στην Αίγυπτο.

Στην απάντησή της στον πόλεμο, η Αίγυπτος έχει διχαστεί ανάμεσα σε μακροχρόνιους δεσμούς με τη Ρωσία και τη στενή της σχέση με τις δυτικές δυνάμεις που έχουν επιβάλει κυρώσεις και προσπάθησαν να απομονώσουν τη Μόσχα.

Οι δυτικές πρεσβείες είχαν ασκήσει πιέσεις στην Αίγυπτο και τον Αραβικό Σύνδεσμο πριν από την επίσκεψη του Λαβρόφ, η οποία περιελάμβανε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου.

«Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευση των Ρώσων εξαγωγέων σιτηρών να εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

«Συζητήσαμε συγκεκριμένες παραμέτρους συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα, συμφωνήσαμε για περαιτέρω επαφές μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και έχουμε κοινή αντίληψη για τα αίτια της κρίσης των σιτηρών».

Από την έναρξη του πολέμου, ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας έχει παγιδεύσει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών, επιδεινώνοντας τα σημεία συμφόρησης της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.

Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν συμφωνία την Παρασκευή για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικού σιταριού δια θαλάσσης, αλλά ένα ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό το Σάββατο έθεσε σε αμφιβολία την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Ρωσία κατηγόρησε τον αποκλεισμό στα ουκρανικά ορυχεία, αν και σύμφωνα με τη συμφωνία της Παρασκευής οι πιλότοι θα καθοδηγούσαν τα πλοία σε ασφαλή κανάλια. Ο Λαβρόφ είπε ότι ελπίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα καταφέρουν να άρουν τους «παράνομους περιορισμούς» στη ναυτιλία.

«Υπάρχουν ακόμη 70 ξένα πλοία από 16 ή 17 χώρες να στέκονται εκεί ως σχεδόν όμηροι, συμπεριλαμβανομένου, παρεμπιπτόντως, ενός πλοίου που έχει αποκλειστεί στα ουκρανικά λιμάνια εξαιτίας της απειλής ναρκών, που υποτίθεται ότι θα φέρει τρόφιμα στην Αίγυπτο», είπε.

Η Ρωσία συνέχισε να προμηθεύει την Αίγυπτο με σιτάρι από το ξέσπασμα του πολέμου, πουλώντας τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Λαβρόφ επισκέπτεται την Αίγυπτο στο πλαίσιο περιοδείας του σε αφρικανικά κράτη.