Οι δύο υποψήφιοι “αντικαταστάτες” του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία υποσχέθηκαν την Κυριακή να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση ως προτεραιότητα, με αμφότερους να υποστηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης να στέλνει μετανάστες στη Ρουάντα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, μέχρι στιγμής έχουν συγκρουστεί για το χρονοδιάγραμμα οποιονδήποτε φορολογικών περικοπών σε μια περίοδο που η Βρετανία αντιμετωπίζει αυξανόμενο πληθωρισμό, καθυστερημένη ανάπτυξη και αυξανόμενο αριθμό απεργιών.
Ο Σουνάκ περιέγραψε τον εαυτό του ως «αουτσάιντερ» αφού η Τρας ήταν στην κορυφή των δημοσκοπήσεων μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος που θα διορίσει τον επόμενο ηγέτη τους και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, με το αποτέλεσμα να αναμένεται στις 5 Σεπτεμβρίου.
Την Κυριακή και οι δύο υποψήφιοι παρουσίασαν τα σχέδιά τους να συνεχίσουν την πολιτική της κυβέρνησης να στέλνει παράνομους μετανάστες στη Ρουάντα, αν και η πρώτη πτήση απέλασης μπλόκαρε τον περασμένο μήνα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .
Η Τρας, η οποία θεωρείται φαβορί για να κερδίσει τον διαγωνισμό ηγεσίας, είπε ότι θα επιδιώξει περισσότερες «συνεργασίες επεξεργασίας τρίτων χωρών όπως η Ρουάντα», θα αυξήσει τη συνοριακή δύναμη κατά 20% και θα ενισχύσει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Βρετανίας.
«Ως πρωθυπουργός, είμαι αποφασισμένη να δω την πολιτική της Ρουάντα μέχρι την πλήρη εφαρμογή, καθώς και να εξερευνήσω άλλες χώρες όπου μπορούμε να εργαστούμε σε παρόμοιες συνεργασίες», ανέφερε η Τρας .
“Θα βεβαιωθώ ότι έχουμε τα σωστά επίπεδα δύναμης και προστασίας στα σύνορά μας. Δεν θα υποχωρήσω στην ΕΣΔΑ και στις συνεχείς προσπάθειές της να προσπαθήσει να ελέγξει την πολιτική μετανάστευσης.”
Ο Σουνάκ, ο οποίος κέρδισε την υποστήριξη των περισσότερων Συντηρητικών βουλευτών σε προηγούμενες ψηφοφορίες για την ηγεσία, είπε ότι θα αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση ως «μία από τις πέντε σημαντικές απαντήσεις έκτακτης ανάγκης» που θα αντιμετωπίσει τις πρώτες 100 ημέρες ως πρωθυπουργός.
«Θα ακολουθήσω μια σκληροτράχηλη προσέγγιση στόχων, με κίνητρα για τους ανθρώπους που τους συναντούν και κυρώσεις για όσους δεν το κάνουν», έγραψε στην εφημερίδα The Sun.
«Εάν μια χώρα δεν συνεργαστεί για την επιστροφή παράνομων μεταναστών, δεν θα σκεφτώ δύο φορές τη σχέση μας μαζί τους όταν πρόκειται για εξωτερική βοήθεια, εμπόριο και βίζα».