Δύο χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι ((26 Ιουλίου-11 Αυγούστου 2024), ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διοργανώνει αύριο Δευτέρα (25/7) μια «σύσκεψη επί τόπου», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, με δώδεκα υπουργούς, προκειμένου να προχωρήσουν σε ένα πρώτο απολογισμό της κορυφαίας διοργάνωσης, της οποίας οι προκλήσεις ασφάλειας και προϋπολογισμού είναι ανησυχητικές.
Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να δείξει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν προτεραιότητα για αυτήν την έναρξη της πενταετίας και ότι δεν πρέπει να αφεθεί τίποτα στην τύχη.
Σχεδιασμένη αρχικά να καλωσορίσει όλους τους ενδιαφερόμενους, αυτή η συνάντηση περιορίστηκε σε δώδεκα υπουργούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Οικονομικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Παιδείας ή ακόμα και της Υπουργού Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων Αμελί Ουεντά Καστερά.
Ο σκοπός αυτής της επιτόπιας συνάντησης, όπως την περιέγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη στο περιθώριο της επίσκεψής του στον Γύρο της Γαλλίας, «θα είναι οι υπουργοί να συντάξουν μια έκθεση προόδου και, ενδεχομένως, να επισημάνουν τα σημεία αδυναμίας».
Δύο είναι κύρια τα σημεία που απασχολούν, η δημοσιονομική ένταση λόγω του πληθωρισμού που προέκυψε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, και το ζήτημα της ασφάλειας.
Συμπτωματικά, αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται πέντε ημέρες μετά την αποκάλυψη μιας προσωρινής έκθεσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφιερωμένη στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε αυτό το εμπιστευτικό έγγραφο των 76 σελίδων, του οποίου η τελική έκδοση αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, το Ελεγκτικό Συνέδριο επιμένει σχεδόν σε κάθε σελίδα στην ανάγκη να προβλεφθεί μια γενική και μαζική κινητοποίηση πόρων, υλικού και ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Αγώνων.
Ιδιαίτερα μετά τα επεισόδια στον τελικό του Champions League στο Stade de France στις 28 Μαΐου, «έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Γαλλίας για μια τέτοια διοργάνωση», σημειώνει το AFP.
Φυσικά θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό ζήτημα, αφού έκθεση της επιτροπής ελέγχου των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων ανέφερε πρόσφατα τον πληθωριστικό κίνδυνο, ενώ άλλα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν αύριο, όπως αυτά των μεταφορών, της απασχόλησης που σχετίζονται με τους Αγώνες, της κληρονομιάς που πρέπει να αφήσει η διοργάνωση, αλλά και των τρόπων για να συμμετάσχουν οι Γάλλοι σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.