Άποψη

Και στο βάθος ΔΕΘ

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι στο Μέγαρο Μαξίμου προφανώς και εστιάζουν στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας, αλλά και τις πυρκαγιές. Όμως υπάρχει ένα τριήμερο που είναι κυκλωμένο στο ημερολόγιο…

Δυο ήταν τα κρίσιμα χρονικά σημεία που, εδώ και μήνες, λέμε ότι θα ήταν σημαντικά: το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και το Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου.

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός, επρόκειτο να λάβει τις αποφάσεις του ΑΝ κι ΕΦΟΣΟΝ αποφάσιζε να πάει σε πρόωρες εκλογές…

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, ανοίγει τις πύλες της η 86η ΔΕΘ –με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα…

Τα δεδομένα

Ουσιαστικά δεν αλλάζουν τα ορόσημα αυτά. Μόνο ως προς το…περιεχόμενο και τα δεδομένα τους.

Δηλαδή όντως, ο Πρωθυπουργός, οι στενοί του συνεργάτες και το οικονομικό επιτελείο θα κληθούν να αναλύσουν τα δεδομένα και να λάβουν αποφάσεις. Οικονομικές μεν, αλλά με εντονότατο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Αλλά και το πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ (10-11 Σεπτεμβρίου) από εκεί που θα ήταν μια ατελείωτη προεκλογική πασαρέλα αναμένεται να γίνει η σκηνή για να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το διπλό του σχέδιο: το μεσοβραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο.

Έτσι κι αλλιώς μέχρι τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα βαδίζει η Κυβέρνηση έχοντας αρκετά ανοιχτά μέτωπα, από τα οποία αναμένει εξελίξεις-απαντήσεις:

  • Απόδοση μέτρων για το ρεύμα/ενέργεια
  • Απόδοση fuel pass
  • Aντιπυρική περίοδος
  • Τουρισμός
  • Στάση ευρωπαίων για την ενέργεια.

Σταθερότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι παρά την πολιτική  αστάθεια σε τέσσερεις ευρωπαϊκές χώρες –Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Βουλγαρία- αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γερμανική κυβέρνηση, η χώρα μας εκπέμπει μήνυμα σταθερότητας, υπευθυνότητας και ασφάλειας. Το Πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί σημαντικά αυτά τα χαρακτηριστικά προκειμένου να μπορεί η Ελλάδα να θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής στη διεθνή σκηνή.

Με βάση όλα αυτά, στα τέλη Αυγούστου κι αφού έχουν διαπιστωθεί τα δημοσιονομικά όρια και ο νέος (;) χώρος που θα έχει προκύψει θα σχεδιαστούν οι όποιες νέες παρεμβάσεις. Αυτές θα αποτελέσουν το πλέγμα του «μεσοβραχθπρόθεσμου» σχεδίου για το οποίο θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Θα αποτελείται τόσο από μια σύνδεση όλων των μέχρι τώρα παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα και το αποτύπωμα που αφήνει στην Ελληνική κοινωνία, όσο και ανακοινώσεις για νέες παρεμβάσεις.

Τα σενάρια των παρεμβάσεων

Στο τραπέζι βρίσκονται πολλά σενάρια τα οποία εξετάζονται ως προς το κόστος, αλλά και την αποδοτικότητα που θα έχουν.

Μοιάζει αναμενόμενη, με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση θα μαίνεται και τα μέτρα της κυβέρνησης εκπνέουν, μια νέα επέκταση τόσο σε fuel pass. Ήδη, μην ξεχνάμε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής για το ρεύμα έχει παγώσει για ένα χρόνο.

Στο πλαίσιο της ενέργειας, αναμένεται να κατατεθεί και η πρόταση της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης. Στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης είναι τόσο η αύξηση των ποσών, όσο και διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων.

Συνταξιούχοι

Κρίσιμο θέμα προς εξέταση είναι «οι συνταξιούχοι». Από 1/1/2023 ξεπαγώνουν οι συντάξεις, θα δοθούν μετά από πολλά χρόνια αυξήσεις στους συνταξιούχους, ενώ έχει ανακοινωθεί και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εκκρεμότητα είναι τι θα γίνει με τις μειώσεις από επικουρικά και καταργήσεις δώρων όσων δεν προσέφυγαν δικαστικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σειρά λύσεων προκειμένου να κλείσει άπαξ και δια παντός αυτή η διένεξη. Τον τρόπο και τη μεθοδολογία που θα επιλεγούν, αναμένεται να αποτελέσουν άλλο ένα από τα «βαριά χαρτιά» των ανακοινώσεων Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Τέλος, ως προς τις ανακοινώσεις, εδώ και αρκετό καιρό διαρρέονται οι σκέψεις και για μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, την τρίτη μέσα σ ένα χρόνο και με πιθανότητα εφαρμογής είτε 1/1/2023, είτε 1/5/2023 (ένα χρόνο μετά τη δεύτερη αύξηση). Και αυτό μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς των Πρωθυπουργικών δεσμεύσεων από τη ΔΕΘ, εφόσον βρεθεί δημοσιονομικός χώρος.

Τα δυο σχέδια

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν το «μεσοβραχυπρόθεσμο σχέδιο», το οποίο θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Και θα είναι ο…πρόλογος για την παρουσίαση του μακροπρόθεσμου πλάνου του, το οποίο ξεπερνά τον ορίζοντα των εκλογών μεν, θέτει όμως ένα από τα κυρίαρχα διακυβεύματά του.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να πει ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν δυνατές, διότι πλέον η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστος και σταθερός συνομιλητής τόσο για εταίρους, όσο για επενδυτές και τις αγορές. Το μακροπρόθεσμο πλάνο περνάει μέσα από την ενίσχυση και ισχυροποίηση της Οικονομίας, θέτοντας ως κυρίαρχο πρόταγμα την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Με βάση αυτά, ο Πρωθυπουργός θα μπορεί να παρουσιάσει σε αδρές γραμμές το σχέδιό του για την Ελλάδα των επόμενων ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο