Την εκτίμηση, ότι ένα στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι πλέον πιθανόν ανά πάσα στιγμή, εκφέρει το διμηνιαίο περιοδικό διεθνών σχέσεων και διεθνούς πολιτικής «National Interest». Η άποψη αυτή υπογράφεται από την Burcu Ozcelik, ερευνήτρια διεθνούς πολιτικής και διδάκτορας πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων.
Το περιοδικό διαπιστώνει πως «οι εντάσεις σιγοβράζουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εδώ και δεκαετίες, επιδεινώνονται μόνο με την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, που επιδείνωσαν το πρόβλημα των περιοχών με επικαλυπτόμενες θαλάσσιες ζώνες. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο αγώνας της Ευρώπης για εξασφάλιση εναλλακτικών λύσεων στις εισαγωγές ενέργειας από τη Μόσχα πρόσθεσαν τον επείγοντα χαρακτήρα στην αξιοποίηση των μεγάλων υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της περιοχής».
Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι η μακροχρόνια αντιπαλότητα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι αναμφισβήτητη και δεν διαφαίνεται άμεση προοπτική επίλυσης των διαφορών: «Η μακροχρόνια έχθρα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας περιστρέφεται γύρω από πολλές παρατεταμένες διαμάχες και δεν φαίνεται πουθενά να επιλυθεί: πολιτική διευθέτηση για την Κύπρο, θαλάσσια οριοθέτηση των αμοιβαία αμφισβητούμενων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στην ανατολική Μεσόγειο και ανησυχία της Άγκυρας με τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών».
Το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία έχουν εισέλθει σε προεκλογική τροχιά, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο πιθανή στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα: «Καθώς και τα τέσσερα κράτη – η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Τουρκία – βαδίζουν σε μια έντονη εκλογική χρονιά, η διατήρηση ενός εύθραυστου status quo μπορεί να φαίνεται το καλύτερο στοίχημα. Αλλά η απλή συγκράτηση της μελλοντικής σύγκρουσης δεν είναι μια ικανοποιητική μακροπρόθεσμη επιλογή. Η εστίαση πρέπει να είναι σε τολμηρές και δημιουργικές λύσεις, ακόμα κι αν κροταλίζουν τη σύμβαση. Σε έναν εκλογικό κύκλο, ο κίνδυνος μιας κρίσης είναι τόσο αυξανόμενος όσο και ταυτόχρονα πολύ δαπανηρός για να τον υπομείνει».