Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ποντάρει σε ένα παλιό όπλο, πιο ισχυρό από οποιονδήποτε από τους πυραύλους που προμηθεύονται τώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους στην Ουκρανία και αυτό είναι ο χρόνος, σύμφωνα με το Reuters.
Σχεδόν πέντε μήνες από τότε που ο Πούτιν διέταξε την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου που έχει καταστρέψει τμήματα της Ουκρανίας, η Ρωσία ελπίζει ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θα μετριαστεί από τον συναγερμό σχετικά με τις αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές ενέργειας και τροφίμων που ο πόλεμος βοήθησε να τονώσει.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι και η κρατική τηλεόραση χαιρετίζουν ανοιχτά την πτώση των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιταλίας Μπόρις Τζόνσον και Μάριο Ντράγκι, απεικονίζοντας τις παραιτήσεις τους ως αποτέλεσμα των «αυτοτραυματιστών» κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία.
Ποιος στη Δύση, ρωτούν, θα είναι ο επόμενος ηγέτης που θα πέσει;
Ο Πούτιν είπε στη Δύση αυτόν τον μήνα ότι μόλις ξεκινούσε στην Ουκρανία και τόλμησε τις Ηνωμένες Πολιτείες – οι οποίες απολαμβάνουν οικονομική και συμβατική στρατιωτική υπεροχή έναντι της Ρωσίας – να προσπαθήσουν να νικήσουν τη Μόσχα. Θα αποτύγχανε, είπε.
«Το στοίχημα του Πούτιν είναι ότι μπορεί να πετύχει σε έναν σκληρό πόλεμο φθοράς», δήλωσε ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν αυτήν την εβδομάδα.
Ο πρώην κατάσκοπος της KGB, όπως αναφέρει το Reuters στοιχηματίζει ότι μπορεί «να στραγγαλίσει την ουκρανική οικονομία και να καταστρέψει το ευρωπαϊκό κοινό και τις ηγεσίες και μπορεί να καταστρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή κατά την άποψη του Πούτιν οι Αμερικανοί πάσχουν πάντα από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και, ξέρετε, θα αποσπαστούν από κάτι άλλο», είπε ο Μπερνς, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Μπερνς, ο οποίος στάλθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο για να προειδοποιήσει τον Πούτιν για τις συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία, είπε ότι πιστεύει ότι το στοίχημα του Ρώσου ηγέτη θα αποτύχει. Αλλά το Κρεμλίνο δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, λέγοντας ότι η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία. Διαβάστε περισσότερα
Ο επί 18 χρόνια υπουργός Εξωτερικών του Πούτιν, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι φιλοδοξίες της Ρωσίας στην Ουκρανία υπερβαίνουν τώρα κατά πολύ την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς για να συμπεριλάβουν μια περιοχή στο νότο και «μια σειρά από άλλα εδάφη».
Προσάρτηση
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διέθετε πληροφορίες ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να προσαρτήσει όλο το Ντονμπάς καθώς και να προσγειώσει κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των Χερσών και Ζαπορίζια.
Αυτό θα επισημοποιούσε τον ρωσικό έλεγχο σε περισσότερο από το 18% της ουκρανικής επικράτειας επιπλέον του περίπου 4,5% που πήρε η Μόσχα το 2014 προσαρτώντας την Κριμαία. Εάν η Δύση προμηθεύσει περισσότερα όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας στην Ουκρανία, όπως συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), είπε ο Λαβρόφ, η εδαφική όρεξη της Ρωσίας θα αυξηθεί περαιτέρω.
«Το ρητορικό μήνυμα που φαίνεται να στέλνει ο Λαβρόφ στη Δύση είναι: όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο περισσότερο διεκδικούμε», δήλωσε ο Βλάντισλαβ Ζούμποκ, καθηγητής διεθνούς ιστορίας στο London School of Economics. «Θα μπορούσε να είναι σκέτη μπλόφα, αλλά δεν θα εκπλαγώ αν η Ρωσία ήθελε να κρατήσει τα νότια εδάφη».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν παράσχει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία, θα στείλουν άλλα τέσσερα HIMARS στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.
Πώς καταλήγει λοιπόν στην Ουκρανία;
“Η καλύτερη εικασία μου είναι ότι αυτό τελειώνει με ένα αδιέξοδο κοντά στις τρέχουσες γραμμές μάχης, ίσως μια άσχημη ανακωχή”, δήλωσε ο Barry R. Posen, Διεθνής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης της Ford στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. «Οδεύεστε σε μια άσχημη περίοδο πολιτικοστρατιωτικών πειραματισμών που ακολουθείται από μια άβολη και αθέμιτη διευθέτηση σε μια παγωμένη σύγκρουση».
Από τότε που παραδόθηκε στον Πούτιν τον πυρηνικό χαρτοφύλακα από τον Μπόρις Γέλτσιν την τελευταία μέρα του 1999, η πρωταρχική του προτεραιότητα ήταν να αποκαταστήσει τουλάχιστον ένα μέρος της θέσης της μεγάλης δύναμης που έχασε η Μόσχα όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991.
Ο Πούτιν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ώθηση της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, ειδικά την φλερτ με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, τις οποίες η Ρωσία θεωρεί ως μέρος της δικής της σφαίρας επιρροής.
Ο Πούτιν έχει προτείνει τέτοιες κινήσεις στοχεύουν στη σκόπιμη αποδυνάμωση, ακόμη και στην καταστροφή της Ρωσίας. Έχει δώσει μια ποικιλία δικαιολογιών για την εισβολή του στην Ουκρανία, αλλά τη θεωρεί όλο και περισσότερο ως μια υπαρξιακή μάχη με τη Δύση, το αποτέλεσμα της οποίας θα αναδιαμορφώσει την παγκόσμια πολιτική τάξη πραγμάτων.
Καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει τον τεράστιο πλούτο των φυσικών πόρων της και με σημαντική υποστήριξη από την Κίνα, ο Πούτιν παίζει στοίχημα ότι η Ρωσία μπορεί σιγά-σιγά να περιορίσει την Ουκρανία, ενώ θα είναι σε θέση να υπομείνει περισσότερο πόνο από μια Δύση που θεωρεί παρακμιακή.
Το κόστος αυτού του τζόγου σε αίμα και θησαυρό είναι τεράστιο.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι περίπου 15.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία – ίσος με τον συνολικό αριθμό των σοβιετικών νεκρών κατά τη διάρκεια της κατοχής του Αφγανιστάν από τη Μόσχα το 1979-1989.
Οι απώλειες της Ουκρανίας είναι πιθανώς λίγο λιγότερες από αυτό, πιστεύουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, είπε ο Μπερνς. Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία έχουν δώσει λεπτομερή εκτίμηση