«Μια οριζόντια υποχρεωτική μείωση όταν δεν χρειάζεται για χώρες που έχουν προνοήσει, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Και γι’ αυτό τον λόγο και η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, διαφωνούμε με τον υποχρεωτικό περιορισμό 15% του φυσικού αερίου όταν αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλα αυτά θα τα πούμε στο Συμβούλιο Υπουργών στις 26 Ιουλίου» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας, θα γίνει και η παρουσίαση του δικού μας μηχανισμού συγκράτησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της αποσύνδεσής της από το φυσικό αέριο. «Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε και εκεί θα αποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες. Μάλιστα, διόρθωσε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη έχει καθυστερήσει πολλές δεκαετίες, καθώς είχε θεωρήσει ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι δεδομένη ενώ αποδείχθηκε τελικά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο».
«Αυτή την στιγμή η Ελλάδα όμως έχει προνοήσει, έχει απαραίτητες υποδομές που μπορούν να εξασφαλίσουν επάρκεια και εφοδιασμό ακόμα και στο δυσμενές σενάριο αποκοπής φυσικού αερίου. Δεν συμφωνούμε λοιπόν εμείς με την οριζόντια και υποχρεωτική μείωση κατά 15% της κατανάλωσης» ξεκαθάρισε ο Υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι στα πλαίσια της αλληλεγγύης η Ελλάδα στηρίζει τις γειτονικές χώρες που αυτή την στιγμή έχουν έλλειψη στην παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία και θα συνεχίσει να το κάνει.
Με το ρωσικό φυσικό αέριο να ρέει ξανά σήμερα προς την Ευρώπη, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως οι ροές του αγωγού Nord Stream 1 θα επανέλθουν στο επίπεδο που ήταν πριν ξεκινήσει η συντήρηση, ωστόσο μειωμένες ήδη κατά 50% έως και 60%, με αποτέλεσμα να καλύπτουν μεν τις ημερήσιες ανάγκες και καταναλώσεις της Γερμανίας και των υπόλοιπων χωρών, χωρίς όμως να δίνουν την δυνατότητα να αναπληρώσουν τις υπόγειες δεξαμενές με φυσικό αέριο.