Τον Ιούλιο του 1967 οι Beatles επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τη χώρα μας. Έμειναν έκθαμβοι από τον παρθένο – ακόμη- τότε τόπο και ενθουσιάστηκαν με το ταξίδι που έκαναν σε Δελφούς και Αράχωβα.
Ιδιαίτερη εντύπωση στο ταξίδι τους, τους έκανε ένα μικρό νησί σε σχήμα κιθάρας που βρισκόταν ανοιχτά της Ερέτριας μέσα σε γαλαζοπράσινα νερά. Ρώτησαν, έμαθαν και ήταν έτοιμοι να το αγοράσουν. Το νησί ονομάζεται Αγία Τριάδα, και οι ντόπιοι το λένε και «ψάρι».
«Θα καπνίζουμε εκεί ότι θέλουμε»
Ήθελαν να στήσουν εκεί το δικό τους ψυχεδελικό θέρετρο. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στη δεκαετία του 60 και η ψυχεδέλεια και οι ουσίες αρχίζουν να επηρεάζουν και τη ροκ μουσική.
Μάλιστα στο γεγονός της αγοράς του νησιού είχε αναφερθεί στην αυτοβιογραφία του και ο Πολ ΜακΚάρτνι: «Κανένας (εκεί) δεν θα μπορούσε να μας πει τι να μην καπνίζουμε», είχε πει.
Αλλά και ο κιθαρίστας του συγκροτήματος ο Τζορτζ Χάρισον, θυμάται αυτό το περιστατικό στα δικά του απομνημονεύματα:
«Κάναμε κρουαζιέρα κοντά στην Αθήνα κοιτάζοντας νησιά. Ο Τζον είχε την ιδέα να επενδύσουμε χρήματα σε ένα νησί. Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι. Ο Τζον κι εγώ ήμασταν μεθυσμένοι όλη την ώρα καθισμένοι στο μπροστινό μέρος του πλοίου παίζοντας γιουκαλίλι. Δεξιά μας ήταν ένα μεγάλο νησί. Ο ήλιος έλαμπε και τραγουδούσαμε το Hare Krishna για ώρες. Τελικά δέσαμε σε μια μικρή παραλία και όταν κατεβήκαμε από το σκάφος άρχισε να βρέχει. Υπήρχε ένα μικρό κτίσμα και μαζευτήκαμε μέσα. Ο Άλεξ μάλιστα μας είπε πως θα φέρει τον στρατό να αφαιρέσει τα βράχια από το νησί. Τελικά αποπλεύσαμε και δε γυρίσαμε ποτέ πίσω εκεί»
Το νησί
Η Αγία Τριάδα που βρίσκεται στον Ευβοϊκό κόλπο, έχει έκταση 13 στρεμμάτων, δυο παραλίες, είναι γεμάτο με λιόδεντρα και οπωροφόρα δέντρα ενώ έχει και ένα κτίσμα του 17ου αιώνα που χρησίμευε σαν παρατηρητήριο.Και ενώ ήταν όλα έτοιμα για να πέσουν οι υπογραφές, ο ιδιοκτήτης του νησιού, άλλαξε γνώμη και δεν το πωλούσε. Οι Beatles απογοητεύτηκαν που δεν το αγόρασαν και επιχείρησαν να αγοράσουν ένα άλλο νησί την Τσουγκριά απέναντι από τη Σκιάθο. Ούτε όμως αυτή η αγορά πέτυχε. Η χούντα και η γάγγραινα της γραφειοκρατίας έβαλαν εδώ το χεράκι τους.