Ο αναθεωρητισμός αποτελεί καίρια απειλή τόσο για τα συμφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, στο Πεντάγωνο, στην Ουάσινγκτον.
«Πρέπει», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «να αποτελεί κοινό στόχο η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης, ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη και αναθεωρητική συμπεριφορά, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας».
Για την Τουρκία τόνισε ότι «εμμένει στην αναθεωρητική συμπεριφορά της, που αφορά στο νομικά αβάσιμο ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και σε προκλητικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και υπερπτήσεις κατοικημένων περιοχών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη».
«Πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική της», πρόσθεσε.
Ο Έλληνας υπουργός ανέδειξε τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μετά την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας τον Νοέμβριο του 2019 και τον Οκτώβριο του 2021.
Οι οκτώ νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται, πλέον, στη Συμφωνία -ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη- αντικατοπτρίζουν τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και τη διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Παναγιωτόπουλος, επεσήμανε: «Το εξαιρετικό επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, σε συνδυασμό με συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις που αυξάνουν τη διαλειτουργικότητα, καθώς και τη διευρυμένη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε νέες περιοχές και στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, αποτελεί απόδειξη της κοινής μας θέλησης και επιθυμίας να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές απειλές και προκλήσεις και να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας».
Ειδικά για τη Σούδα, υπογράμμισε ότι «είναι γνωστή για την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», ενώ η Αλεξανδρούπολη, «με την εγγύτητά της στη Μαύρη Θάλασσα αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας για τις προσπάθειές μας για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία».
Στη συνάντηση, συζητήθηκαν, επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας.