O οίκος αξιολόγησης Fitch σε ανάλυσή του υπογραμμίζει ότι “η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, μετά την ρήξη που σημειώθηκε στο εσωτερικό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προμηνύει μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα, ακόμη και αν στην Ιταλία αποφευχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές”.
«Οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες για την δημοσιονομική πολιτική εξαρτώνται από την πολιτική έκβαση της όλης υπόθεσης, αλλά είναι πιθανόν να δυσκολέψει η όλη πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης», προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης.
Πριν από λίγο, παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι (ο οποίος αύριο το πρωί θα πάρει τον λόγο στην γερουσία της Ρώμης και θα κάνει γνωστό αν επιθυμεί να συνεχίσει να ηγείται της ιταλικής κυβέρνησης) είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας τους, δεν έγιναν δηλώσεις.
Ο Ντράγκι στο Αλγέρι για φυσικό αέριο
Στην Αλγερία βρίσκεται ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει φυσικό αέριο για την πατρίδα του, η οποία αντιμετωπίζει ενεργειακά θέματα και πολιτικούς κλυδωνισμούς.
Στο ταξίδι του στο Αλγέρι συνοδεύεται από έξι υπουργούς. Κοινός στόχος τους είναι η ενίσχυση των υφιστάμενων συμφωνιών ανάμεσα στο Αλγέρι και τη Ρώμη για την παράδοση φυσικού αερίου, καθώς η χώρα του, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, βυθίζεται σε μια ενεργειακή κρίση που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε τη Δευτέρα επίσκεψή του στην Αλγερία όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αλγερίας, με τον οποίο θα συμπροεδρεύσει στην μεθαυριανή Αλγερινοιταλική σύνοδο κορυφής, η οποία θα είναι μια ευκαιρία για την υπογραφή πολλών συμφωνιών σχετικά με την παροχή αερίου.
Οι συμφωνίες θα αφορούν επίσης τη δικαιοσύνη, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη βιομηχανική συνεργασία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός, ότι η Αλγερία, η οποία διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Ιταλία, έχει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της τους τελευταίους μήνες, αφού ξεπεράστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη Ρωσία, από την οποία προέρχονταν το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ιταλικής Χερσονήσου.