Focus

Νέλσον Μαντέλα: «Έμαθα ότι το θάρρος δεν ήταν φόβος αλλά ο θρίαμβος»

Νέλσον Μαντέλα: Μια εμβληματική προσωπικότητα που αφιερώθηκε στην ισοπέδωση του «απαρτχάιντ».

Λόγια γεμάτα δέος που μπορούν να καθορίσουν το σήμερα, σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Ο Μαντέλα στερήθηκε την ελευθερία του και έγινε σύμβολο της αντίστασης στο ανερχόμενο κίνημα ενάντια στο απαρτχάιντ, αρνούμενος να συμβιβάσει τις πολιτικές τους θέσεις για να επιτύχει την απελευθέρωση του.

Ο Νέλσον Μαντέλα υψώνει το χέρι και ακουμπά τον ουρανό

Στις 11 Φεβρουαρίου 1990, ο Νέλσον Μαντέλα αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 27 χρόνια φυλάκισης. Εκείνη την ημέρα ανέβηκε στο μπαλκόνι και απευθύνθηκε σε χιλιάδες πολίτες της Νότιας Αφρικής, υποσχόμενος ελευθερία για όλους. Ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου ήταν δίπλα του, ανέβηκε στις σκάλες και σήκωσε το χέρι του Μαντέλα, ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε. Είδαν τους αγώνες δεκαετιών να γίνονται πραγματικότητα. Την στιγμή εκείνη ο Νέλσον Μαντέλα δήλωσε πως «Στέκομαι εδώ μπροστά σας όχι ως προφήτης αλλά ως ταπεινός υπηρέτης του λαού. Οι ακούραστες και ηρωικές σας θυσίες έχουν καταστήσει δυνατό για εμένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Για τον λόγο αυτό εναποθέτω τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου στα χέρια σας».

Ο Νέλσον Μαντέλα αποτέλεσε μια προσωπικότητα που σημάδεψε την ιστορία. Άφησε πίσω την δική του παρακαταθήκη ώστε, να εμπνεύσει τις νέες γενιές. Ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατέστησε τον εαυτό του ως έναν καθοδηγητή που άλλαξε τον κόσμο. Πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 2013. Ο Πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής υποστήριζε πως «Είναι στον χαρακτήρα της ανάπτυξης που πρέπει να μάθουμε τόσο από ευχάριστες όσο και από δυσάρεστες εμπειρίες».