Ο Ρίσι Σούνακ οδηγεί την κούρσα της διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρηδων, με βάση σχετική δημοσκόπηση, αν και το χθεσινό debate ανάμεσα στους πέντε υποψηφίους δείχνει ότι ο αγώνας αποτελείται από πολλά επεισόδια.
Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα της Opinium, ο Ινδουιστής Σούνακ προπορεύεται με 24% και ακολουθούν ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, Τομ Τούγκενχατ στη δεύτερη θέση με 19%, μπροστά από την υπουργό Εμπορίου, Πένι Μόρνταντ (17%), την επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Λιζ Τρας (15%) και την υφυπουργό Κοινοτήτων, Κέμι Μπέιντενοκ (12%).
Βέβαια, ο χρόνος κυλάει γρήγορα και, μετά από μια σειρά ψηφοφοριών από τους Συντηρητικούς βουλευτές, θα απομείνουν μόνο δύο υποψήφιοι το απόγευμα της Τετάρτης, με τον νικητή να γίνεται γνωστός στις 5 Σεπτεμβρίου.
Στο χθεσινοβραδινό debate, οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα ανάμεσα στους υποψηφίους που μίλησαν ανοιχτά για τις θέσεις τους, ιδίως σε οικονομικά ζητήματα.
Αυτό μπορεί να εκπλήσσει τους Έλληνες παρατηρητές, αλλά, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, στη Μεγάλη Βρετανία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι πολιτικοί συνηθίζουν να ομιλούν ανοιχτά, χωρίς πολλές περιστροφές, και να εκφράζουν τις θέσεις τους, δίχως να ενδιαφέρονται να γίνονται ευρύτερα αγαπητοί.
Η Τρας απευθύνθηκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών και του είπε ότι η αύξηση των φόρων θα στραγγαλίσει την οικονομική ανάπτυξη, με τον Σούνακ να της απαντά ότι οι απόψεις της είναι σοσιαλιστικές.
Επιπλέον, ο Ρ. Σούνακ επέκρινε την οικονομική ατζέντα της Π. Μόρντοντ, σαρκάζονας ότι «ακόμη και ο Τζέρεμι Κόρμπιν (ο πρώην ηγέτης των αριστερών Εργατικών) δεν είχε πάει τόσο μακριά», και με την Π. Μόρνταν να του απαντά πως δεν εκπλήσσεται ότι δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει κοινωνικός φιλελευθερισμός.
Ο Σούνακ στρέφεται ακόμη στην Λ. Τρας και της προσάπτει ότι, στα νιάτα της, δεν ήταν μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά κινούνταν στις παρυφές της αριστεράς, κατηγορία που η Λ. Τρας δεν αφήνει αναπάντητη, λέγοντας στον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι δεν διέθεταν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες με αυτόν, που φοίτησε σε ακριβό ιδιωτικό σχολείο.
Σε επίπεδο εντυπώσεων, ο Σούνακ είναι ολοφάνερο ότι έχει τον «αέρα» του φαβορί, του υποψηφίου που μιλάει από θέση πολιτικής ισχύος και με στέρεη πολιτική συγκρότηση, χωρίς όμως να γίνεται αλαζονικός. Γνωρίζει πολύ καλά, εξάλλου, ότι στο Κόμμα των Συντηρητικών, το «κόμμα των τριών αιώνων», βασιλεύουν οι υπόγειες συμμαχίες και οι μετατοπίσεις της τελευταίας στιγμής.