Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Ανοίγει ο δρόμος των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ

Με 68 ψήφους, το κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισε υπέρ της συμφωνίας - Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία και αποχώρησαν από την αίθουσα.

Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, η συμφωνία, μετά τη γαλλική μεσολάβηση, αλλά και την επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αποσκοπούσε στη διευθέτηση της διαφοράς με τη Βουλγαρία και στο άνοιγμα του δρόμου για τις μακροχρόνιες ενταξιακές συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με 68 ψήφους, το κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισε υπέρ της συμφωνίας. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία και αποχώρησαν από την αίθουσα.

Η συμφωνία προτείνει την τροποποίηση του συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας για την αναγνώριση μιας βουλγαρικής μειονότητας, ενώ τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας. Η πρόταση δεν απαιτεί από τη Βουλγαρία να αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα.

Σε αντάλλαγμα, η Βουλγαρία θα επιτρέψει στη γείτονά της από τα Δυτικά Βαλκάνια να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ. Το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRE-DPMNE πρωτοστατεί στις καθημερινές διαδηλώσεις από τις αρχές Ιουλίου για μια συμφωνία που υποστηρίζουν ότι θέτει σε κίνδυνο τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος άπλωσαν σημαίες ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας. Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ήρε το βέτο του στις συνομιλίες πΓΔΜ-ΕΕ τον περασμένο μήνα. Αυτό προκάλεσε επίσης διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία και συνέβαλε σε ψήφο δυσπιστίας που ανέτρεψε την κυβέρνηση Πετκόφ.

Η Βόρεια Μακεδονία, ήταν υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ εδώ και 17 χρόνια, αλλά η έγκριση για συνομιλίες μπλοκαρίστηκε πρώτα από την Ελλάδα και στη συνέχεια από τη Βουλγαρία.