Κόσμος

BBC: Η Μεσόγειος φλέγεται από φονικές πυρκαγιές

Χιλιάδες είναι οι πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη νοτιοδυτική Γαλλία, εν μέσω καύσωνα που δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης

  Οι πυρκαγιές της Μεσογείου δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά επεκτείνονται σε μια σειρά από χώρες, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες. Χιλιάδες είναι οι πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη νοτιοδυτική Γαλλία, εν μέσω καύσωνα που δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

Στη βόρεια Πορτογαλία, ένας πιλότος έχασε τη ζωή του όταν το αεροπλάνο του με βομβαρδισμό νερού συνετρίβη στην περιοχή Φοζ Κόα, κοντά στα ισπανικά σύνορα.

Επίσης, πυρκαγιές καταστρέφουν περιοχές της περιφέρειας Gironde της Γαλλίας, όπου περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Στη νότια Ισπανία, κοντά στην Κόστα ντελ Σολ, περίπου 2.300 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από την πυρκαγιά που εξαπλώθηκε στους λόφους Μίχας. Οι παραθεριστές στην παραλία στο Τορεμολίνος είδαν μεγάλα λοφία καπνού να υψώνονται στους λόφους, όπου πολλά αεροσκάφη έσβησαν τη φωτιά. Η Ashley Baker, μια Βρετανίδα που ζει στο Mijas στη νότια Ισπανία, είπε στο BBC ότι η φωτιά φαινόταν πιο απειλητική την Παρασκευή, αλλά από τότε ο άνεμος την είχε απομακρύνει από την περιοχή του.

Από την Τρίτη, οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί στους 47 βαθμούς Κελσίου στην Πορτογαλία και πάνω από τους 40 βαθμούς στην Ισπανία, αφήνοντας την ύπαιθρο ξηρή και πυροδοτώντας τις φωτιές. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη και στις δύο χώρες, αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Στο βόρειο Μαρόκο, πολλά χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν καθώς οι πυρκαγιές σάρωσαν τις επαρχίες Larache, Ouezzane, Taza και Tetouan. Ένα χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς στην περιοχή Ksar El Kebir και τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του σε μια πυρκαγιά.

Η Γαλλία έχει, επίσης, καταιγιστική ζέστη περίπου 40 βαθμούς Κελσίου και αναμένει περισσότερες την επόμενη εβδομάδα, με 16 διαμερίσματα σε πορτοκαλί συναγερμό, λόγω κακοκαιρίας.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας των πυροσβεστών της Γαλλίας προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη στην πολιτική προστασία. «Είναι οι πυροσβέστες, η πολιτική ασφάλεια που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις σε καθημερινή βάση – και αυτές οι επιπτώσεις δεν είναι το 2030, είναι αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Grégory Allione.

Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 C από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές άνθρακα.

Και η Μεσόγειος δεν αποτελεί εξαίρεση: Τα παραδείγματα της Ελλάδας, του Μαρόκου, της Ιβηρικής, της Νότιας Γαλλίας είναι εδώ για να μας το υπενθυμίζουν.