Ελλάδα

ΑΠΘ: Κέντρο Ευζωίας ιδρύουν το τμήμα Ιατρικής και ο ΠΟΥ

ΑΠΘ: Στην ίδρυση Κέντρου Ευζωίας που θα προωθεί δράσεις στους τομείς της ψυχικής υγείας και της διατροφής, προχωρούν το επόμενο διάστημα το τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και ο ΠΟΥ

Στην ίδρυση Κέντρου Ευζωίας (Collaborative Centre for Wellbeing) που θα προωθεί δράσεις στους τομείς της ψυχικής υγείας και της διατροφής, προχωρούν το επόμενο διάστημα το τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως ανακοινώθηκε σε συμπόσιο για την ποιότητα ζωής και παροχής υπηρεσιών στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο στο πλαίσιο του Aristotle Medical Forum (AMF).

«Προσεγγίσαμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οργανισμό ομπρέλα, ο οποίος υποστηρίζει δράσεις για την ευζωία και η συνεργασία μας θα επισημοποιηθεί με την ίδρυση Κέντρου Ευζωίας. Οι δράσεις του θα έχουν την πιστοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και θα έχουμε τα μέσα για να διαδώσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών για την κοινότητα» τόνισε ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ στο ΑΠΕ, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, Κυριάκος Αναστασιάδης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξαρτάται πολύ από τη συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, στους τομείς των επιστημών υγείας, κυρίως της ιατρικής, τόνισε ο Ζοάο Μπρέντα επικεφαλής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και ειδικός σύμβουλος του περιφερειακού διευθυντή του Οργανισμού, Χανς Κλούγκε. Το Κέντρο Ευζωίας θα είναι μία κοινοπραξία, από την οποία θα υπάρξει αμοιβαίο όφελος, επισήμανε και πρόσθεσε ότι ήδη η συνεργασία των δύο πλευρών είναι εξαιρετική.

Το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 970.000 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν με ψυχικές διαταραχές τόνισε ο Παύλος Θεοδωράκης, ανώτερος σύμβουλος Υγείας του Περιφερειακού Γραφείου στην Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το 52,4% είναι γυναίκες και το 47,6% άνδρες ανέφερε, παρουσιάζοντας τα στοιχεία έρευνας του 2019 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διευκρίνισε ότι τα ποσοστά είναι παρόμοια τα τελευταία 20 χρόνια.

Άνθρωποι με σοβαρές ψυχικές ασθένειες πεθαίνουν 10-20 χρόνια νωρίτερα από τον γενικό πληθυσμό. Κατανοούμε ότι οι ψυχικές διαταραχές είναι σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, σημείωσε. Η πανδημία της Covid – 19 προκάλεσε άγχος στο γενικό πληθυσμό, αλλά σε κάποιους πυροδότησε ή ενίσχυσε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας διαταράχθηκαν, κυρίως τον πρώτο χρόνο και προσωπικό και μέσα μετακινήθηκαν σε δομές θεραπείας της Covid-19, πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης. Έως τις αρχές του 2022 τα προβλήματα ήταν λιγότερα, όμως πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν ακόμη να έχουν την υποστήριξη ψυχικής υγείας που χρειάζονταν, εξήγησε.

Το 1/4 του πληθυσμού ηλικίας 15 – 25 ετών ζει υπό συνεχές άγχος, λόγω οικονομικών, κοινωνικών συνθηκών και καταστάσεων σε διεθνές ή τοπικό περιβάλλον. Συνεπώς ένα μεγάλος αριθμός του πληθυσμού έχει χαμηλή ποιότητα ζωής και απαιτεί ποιοτικές υπηρεσίες και ποιοτική υγεία, τόνισε ο Κωνσταντίνος Φουντουλάκης καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ. Το άγχος είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ψυχικής υγείας και οι ασθένειες γενικά, ψυχικές, σωματικές είναι μία κατάσταση ψυχοπιεστική που εκδηλώνεται με συμπτώματα. Η όλη διαδικασία της διάγνωσης και θεραπείας, η νοσηλεία, η αλλαγή του τρόπου ζωής, προκαλούν άγχος, και σε κάποιους ασθενείς επιδείνωση της ψυχικής υγείας, σημείωσε. Αν μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της διάγνωσης, της νοσηλείας, τον τρόπο προσέγγισης του ασθενή, το πως μεταφέρουμε την πληροφορία, την ποιότητα ζωής του ασθενή, τότε θα μπορέσουμε θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την έκβαση, ανέφερε.

Μία διατροφή καλής ποιότητας, με καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και πολλά φρούτα και λαχανικά, περιορισμένα γεύματα fast food, περιορισμένα σάκχαρα και αλάτι, βελτιώνει τη φυσική υγεία λόγω της καλύτερης λειτουργίας της ινσουλίνης, του μικρότερου καρδιοαγγειακού κινδύνου, του σωματικού βάρους σε υγιεινά επίπεδα. Όλοι αυτοί είναι ταυτόχρονα κρίσιμοι παράγοντες για την καλύτερη ψυχική υγεία, καλύτερη διάθεση, λιγότερο άγχος, χαμηλότερο κίνδυνο νόσησης, τόνισε ο Μιχαήλ Χουρδάκης, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Διατροφολογίας – Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Στη συννοσηρότητα ψυχικών και σωματικών διαταραχών και στην εξέταση διαφορετικών πτυχών της ψυχικής και σωματικής υγείας, αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο Αφζάλ Τζαβέντ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γουόρικ, τονίζοντας ότι θα πρέπει μελετηθεί σε ακαδημαϊκό και κλινικό επίπεδο, αλλά και να ληφθεί υπόψη στη χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας.

Την ανάγκη διατροφικής φροντίδας επισήμανε ο Ρόκο Μπαρατσόνι, προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN), αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Τεργέστης. Στο Συνέδριο της ESPEN στη Βιέννη τον Σεπτέμβριο – ανέφερε ο κ. Μπαρατσόνι – εκπρόσωποι των σημαντικότερων Διατροφολογικών Εταιρειών θα υπογράψουν διακήρυξη που θα αναγνωρίζει ως ανθρώπινο δικαίωμα τη διατροφική φροντίδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο